Prisgaranti && Fri frakt över 500 kr
Varukorg
Support

Bruno Mathsson

Möbelformgivaren Bruno Mathsson föds år 1907 i Värnamo. Som son till snickarmästare sedan fyra generationer tillbaka får Bruno redan i unga år lära sig yrket. I snickeriet tillverkas främst klassiska möbler och Bruno Mathsson får tidigt en känsla för träets möjligheter. Han börjar snart intressera sig för de funktionalistiska idealen. Bruno Mathsson anses av många vara den största begåvning Sverige haft när det gäller svensk möbeldesign under 1900-talet. Hans konsekventa fokusering på sittandet kan ses som en av anledningarna till hans berömmelse. Hans egen filosofi var att möbler skulle tillverkas på ett sätt att det skulle vara enkelt och bekvämt att sitta i dem. Läs mer om Bruno Mathsson

Bruno Mathsson

Eva och Pernilla – två utsökta klassiker

Stolen Gräshoppan formgivs år 1931. Med böjd träram och sits i sadelgjord är det Bruno Mathssons första stol och den tillverkas för Värnamos lasarett. Trots att Gräshoppan inte blir någon succé fortsätter Bruno Mathsson att utveckla sina stolar utifrån läran om kroppens rörelse. År 1965 ritar han den futuristiska fåtöljen Jetson som bland annat visas år 1969 i en utställning på Nordiska Galleriet i Stockholm. Med sin speciella form och tydliga komfort är Jetson än idag en favorit. År 1941 designar han fåtöljen Eva som kommer att bli en klassiker. Efter en intervju av skribenten Pernilla Tunberger ritar han den klassiska vilstolen Pernilla 2 från år 1944. År 1969 formger han även en stoppad fåtölj som han döper till Karin efter sin fru.

Sedan år 1964 finns hans möbler att se i en permanent utställning på Bella Center i Köpenhamn. Under åren får Bruno Mathsson motta många utmärkelser, bland annat svenska slöjdföreningens Gregor Paulsson-statyett år 1955 och Prins Eugens guldmedalj år 1965. Företaget Bruno Mathsson International tar hand om den store möbeltillverkarens namn och eftermäle av en stor mängd designer. Man producerar alla klassiker med största omtänksamhet och låter världen fortsatt ta del av Bruno Mathssons skapelser.

Lämna feedback

Vi uppskattar all feedback vi kan få om vår nya hemsida. Skriv in dina kontaktuppgifter och din feedback i forumläret nedan. Vi läser alla meddelanden och åtgärdar fel så snart som möjligt. Tack för att du tar dig tid att hjälpa oss..


Namn *

E-post *

FeedbackLämna feedback

Logga in

Logga in för att se dina beställningar, spara dina önskelistor och hantera dina leveransuppgifter.

Glömt lösenordet? Klicka här