Gemla - Svensk möbeldesign | Nordiska Galleriet
Prisgaranti Fri frakt över 500 kr100% original
Support

Gemla

Sveriges äldsta möbelfabrik befinner sig vid Helgeå i Diö, mitt i de småländska skogarna. Sedan år 1861 har Gemla Fabriker fokuserat på hantverk och kärlek till naturliga material. Kunskapen i hur trä ångas och formas till vackra ting närs i många år och idag behärskar man konsten i böjträteknik lika väl som då. Läs mer om Gemla

Gemla

Gemla

Böjträteknik och svenska hantverkstraditioner

I slutet av 1800-talet kommer skickliga hantverkare från Böhmen och Thonets fabriker till Sverige och tar med sig sin kunskap. Gemla gör sig kända för den höga kvalitén och den långa livstid, möbler från fabriken har. Kunskapen används till stolar, bord och andra träföremål som snabbt blir populära. Stolen Opera formges av Peter Celsing år 1958, ursprungligen anpassad till Tore Wretmans Operakällaren. Stolen har lätt böjda armstöd och passar lika bra i det privata hemmet som på restauranger och i offentliga rum. Karmstolen tillverkas av böjd bok och är svartlackad.

Idag samarbetar man även med flera andra framgångsrika formgivare, så som Jonas Bohlin, Mats Theselius, Front och Lisa Hilland. Designtrion Front formger år 2012 stolen Collage som är helt unik i sitt formspråk tack vare sin utsmyckade rygg i vegetabiliskt garvat läder. Stolen gör sig fin runt middagsbordet och är lika komfortabel som fin att titta på.

Den omåttligt populära stolen Vilda formger Jonas Bohlin mellan år 2011 och 2012. Bohlin studerar på konstfack och blir fascinerad av böjträtekniken som Gemla står för. En dag skickar han en modell på stolen Vilda till fabriken och undrar om de vill börja producera den. Idag är stolen flerfaldigt prisbelönt och på god väg till att klassas som en modern klassiker. Gemla är än idag den enda möbelfabrik som behärskar den klassiska böjträtekniken, och med över 100 år av hantverksskicklighet och kärlek till de bästa naturliga materialen, för man vidare arvet av svensk god design.

Logga in

Logga in för att se dina beställningar, spara dina önskelistor och hantera dina leveransuppgifter.

Glömt lösenordet? Klicka här