Vår 100 åriga historia | Nordiska Galleriet

Historia100 years and kicking

Nordiska Galleriet - Historia

År 1912 låter den skånske bondsonen Anders Andersson uppföra en stor och påkostad fastighet i hörnet Nybrogatan/Riddargatan i nationalromantisk stil. Det är här som Nordiska Galleriets historia startar, det som kommer att bli en självklar destination för exklusiva möbler och modern design i Stockholm.

AuktionshallenModerna bilar & antika möbler

Nordiska Galleriet - Historia

Efter fastighetens uppförande år 1912 öppnas Auktionshallen i lokalerna på Nybrogatan 11. Avsikten var från början att arrangera kvalitetsauktioner för konst och antika möbler men idén skrotas och man övergår till att istället sälja antika möbler av hög kvalitet. Affärens stora ytor kompletteras efter en tid med försäljning av bilar, vilket skapar den något udda kombinationen att sälja antika möbler och moderna bilar under ett och samma tak.

Bilförsäljningen avvecklas dock när Anders Anderssons systerson Carl-Otto Heigard tar över företaget år 1929. Heigard kompletterar istället möbelbutiken med ett konstgalleri och etablerar år 1933 namnet Nordiska Galleriet för att spegla den nya inriktningen på företaget. Företaget AB Nordiska Galleriet registreras samma år, vilket alltså är det aktiebolag som driver verksamheten än idag.

Carl-Magnus HeigardDen danska eran & kända möbelutställningar

Nordiska Galleriet - Historia

På 1940-talet tar Carl-Magnus Heigard över verksamheten (Carl-Ottos Heigards son) och startar en förnyelse av konceptet. På 1950-talet startar ”den danska eran” på Nordiska Galleriet vilken inleds med en omtalad utställning av möbler av formgivare som Nanna och Jörgen Ditzel, Jörgen Höj och Finn Juhl. År 1954 ritar formgivaren Jörgen Höj Nordiska Galleriets nya logotype, vilket är samma logotyp som användes fram till 2017.

Viva l'ItaliaCassina och B&B Italia introduceras i Sverige

Nordiska Galleriet - Historia

Traditionen med utställningar fortsätter med bland annat utställningen ’Inspiration -63’ med Börge Mogensen, Hans J. Wegner, Jörgen Höj med flera. Utställningen ’Viva l´Ítalia’ år 1967 med bland annat Tobia Scarpa där Cassina och B&B Italia på allvar introducerades i Sverige blir en stor succé. I slutet av 1970-talet presenteras en utställning där paret Eames lanserar sina möbler i Sverige. Samma år designar Tobia Scarpa även Nordiska Galleriets egenproducerade soffa Familjesoffan, som man kan hitta på auktioner än idag.

Internationella samarbetenGiulio Cappellini och Antonio Citterio

Nordiska Galleriet - Historia

År 1982 överlåter Carl-Magnus Heigard företaget till förre butikschefen Anders Carnerud. Man fortsätter med utställningar och fick besök av bland annat Giulio Cappellini och Antonio Citterio vilka senare gjorde sig stora namn i designvärlden. Under senare delen av 1990-talet görs en omfattande renovering av affärslokalen där man bland annat tar fram det ursprungliga golvet från 1912. Det rutiga stengolvet blir ett igenkännande inslag för butiken med sitt karaktäristiska mönster.

Nya ägareNutidens historia tar form

Nordiska Galleriet - Nutid

Efter 22 år som ägare säljer Anders Carnerud Nordiska Galleriet. Köparen är Olle Heigard som är brorson till Carl-Magnus Heigard och är alltså släkting till bolagets ursprungliga grundare Carl-Otto Heigard. Verksamheten fortsätter att drivas i samma anda som tidigare med fokus på starka varumärken, kända formgivare och med modern design i centrum. År 2011 öppnas ett show room för Fritz Hansen med egen ingång från Riddargatan 7.

År 2016 köper Axel Söderberg företaget, vilket blir startskottet på ytterligare en era av förnyelse och modernisering av Nordiska Galleriet. Med kvalitet, kunskap och service i fokus återlanserar man mycket från Nordiska Galleriets forna glansdagar. Konceptet har renodlats och idag hänger återigen konst från välkända konstnärer på väggarna. Nordiska Galleriet gästas återigen av kända formgivare, bl.a. Patricia Urquiola som under våren 2017 presenterade sin nya möbelkollektion för Cassina. Ambitionsnivån har höjts och målsättningen är att skapa en världsledande destinationsbutik för en designintresserad publik.

Vi hoppas du vill vara med oss under vår fortsatta resa. Nu skriver vi tillsammans nästa kapitel i boken om Nordiska Galleriet.

Kontakta oss
Nå oss via telefon, e-post eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 13:00
Lör-Sön Stängt
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
114 39 Stockholm
Hitta hit

08- 442 83 60

Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
431 37 Mölndal
Hitta hit

031- 775 69 00

Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00
Malmö
Engelbrektsgatan 9
211 33 Malmö
Hitta hit

040 685 95 01

Mån-Fre 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 16:00
Sön Stängt
Avvikande öppettider
2023-10-01 11:00 - 16:00
Archives
Frihamnsgatan 50
115 56 Stockholm
Hitta hit

08-442 83 63

Tor-Fre 10:00 - 18:00
Lör-Sön 11:00 - 16:00
Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 8% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 8% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena B&B Italia, Baxter, Bocci, Cassina, Cappelini, De Sede, Flexform, House of Finn Juhl, Michael Anastassiades, Apparatus, Poliform, Roll&Hill, Big Green Egg, Rocket Espresso, Maxalto och Technogym.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.