Historia100 years and kicking

År 1912 låter den skånske bondsonen Anders Andersson uppföra en stor och påkostad fastighet i hörnet Nybrogatan/Riddargatan i nationalromantisk stil. Det är här som Nordiska Galleriets historia startar, det som kommer att bli en självklar destination för exklusiva möbler och modern design i Stockholm.
AuktionshallenModerna bilar & antika möbler

Efter fastighetens uppförande år 1912 öppnas Auktionshallen i lokalerna på Nybrogatan 11. Avsikten var från början att arrangera kvalitetsauktioner för konst och antika möbler men idén skrotas och man övergår till att istället sälja antika möbler av hög kvalitet. Affärens stora ytor kompletteras efter en tid med försäljning av bilar, vilket skapar den något udda kombinationen att sälja antika möbler och moderna bilar under ett och samma tak.
Bilförsäljningen avvecklas dock när Anders Anderssons systerson Carl-Otto Heigard tar över företaget år 1929. Heigard kompletterar istället möbelbutiken med ett konstgalleri och etablerar år 1933 namnet Nordiska Galleriet för att spegla den nya inriktningen på företaget. Företaget AB Nordiska Galleriet registreras samma år, vilket alltså är det aktiebolag som driver verksamheten än idag.
Carl-Magnus HeigardDen danska eran & kända möbelutställningar

På 1940-talet tar Carl-Magnus Heigard över verksamheten (Carl-Ottos Heigards son) och startar en förnyelse av konceptet. På 1950-talet startar ”den danska eran” på Nordiska Galleriet vilken inleds med en omtalad utställning av möbler av formgivare som Nanna och Jörgen Ditzel, Jörgen Höj och Finn Juhl. År 1954 ritar formgivaren Jörgen Höj Nordiska Galleriets nya logotype, vilket är samma logotyp som användes fram till 2017.
Viva l'ItaliaCassina och B&B Italia introduceras i Sverige

Traditionen med utställningar fortsätter med bland annat utställningen ’Inspiration -63’ med Börge Mogensen, Hans J. Wegner, Jörgen Höj med flera. Utställningen ’Viva l´Ítalia’ år 1967 med bland annat Tobia Scarpa där Cassina och B&B Italia på allvar introducerades i Sverige blir en stor succé. I slutet av 1970-talet presenteras en utställning där paret Eames lanserar sina möbler i Sverige. Samma år designar Tobia Scarpa även Nordiska Galleriets egenproducerade soffa Familjesoffan, som man kan hitta på auktioner än idag.
Internationella samarbetenGiulio Cappellini och Antonio Citterio

År 1982 överlåter Carl-Magnus Heigard företaget till förre butikschefen Anders Carnerud. Man fortsätter med utställningar och fick besök av bland annat Giulio Cappellini och Antonio Citterio vilka senare gjorde sig stora namn i designvärlden. Under senare delen av 1990-talet görs en omfattande renovering av affärslokalen där man bland annat tar fram det ursprungliga golvet från 1912. Det rutiga stengolvet blir ett igenkännande inslag för butiken med sitt karaktäristiska mönster.
Nya ägareNutidens historia tar form

Efter 22 år som ägare säljer Anders Carnerud Nordiska Galleriet. Köparen är Olle Heigard som är brorson till Carl-Magnus Heigard och är alltså släkting till bolagets ursprungliga grundare Carl-Otto Heigard. Verksamheten fortsätter att drivas i samma anda som tidigare med fokus på starka varumärken, kända formgivare och med modern design i centrum. År 2011 öppnas ett show room för Fritz Hansen med egen ingång från Riddargatan 7.
År 2016 köper Axel Söderberg företaget, vilket blir startskottet på ytterligare en era av förnyelse och modernisering av Nordiska Galleriet. Med kvalitet, kunskap och service i fokus återlanserar man mycket från Nordiska Galleriets forna glansdagar. Konceptet har renodlats och idag hänger återigen konst från välkända konstnärer på väggarna. Nordiska Galleriet gästas återigen av kända formgivare, bl.a. Patricia Urquiola som under våren 2017 presenterade sin nya möbelkollektion för Cassina. Ambitionsnivån har höjts och målsättningen är att skapa en världsledande destinationsbutik för en designintresserad publik.
Vi hoppas du vill vara med oss under vår fortsatta resa. Nu skriver vi tillsammans nästa kapitel i boken om Nordiska Galleriet.