Magasin

Hemmets huvudperson – taklampan

En taklampa är många gånger den som tar mest plats och sprider mest ljus hemma. I den här guiden vill vi öppna upp för ett annat sätt att se på taklampan; som en del av en större helhet, och som kanske till och med gör sig bäst släckt?Det finns tusentals och åter tusentals taklampor att välja mellan. Var ska man börja? 

- Det första du ska göra är att tänka på taklampan ur ett större perspektiv; Ett hem är en helhet, hemmets belysning en del av den helheten och taklampan en del av ditt ljusbehov, säger Anna på Art of Light.

En taklampa är aldrig grundljuskällan som ska ge allmänljuset i ditt hem. Det jobbet ska andra ljuskällor göra. Taklampan ska du istället se som en del av inredningen som tillför det där lilla extra, det dekorativa. För den sitter trots allt ofta i rummets mitt och syns från alla vinklar. Därför är det helheten i rummet som ska bestämma vilken armatur som slutligen får sin rättmätiga plats där i taket.
Så stanna upp ett tag, ta in rummet. Se storleken, textilierna, möblerna, arkitekturen och takhöjden.
Andas.
Så nu kan du börja fundera över vilken taklampa som skulle kunna passa. Och ta den här guiden till hjälp för att hitta rätt i djungeln av modeller.

Börja aldrig med taklampan

Att ljussätta hemma är lite som att rollbesätta. Taklampan får ofta ha ensam huvudroll, men klarar sig inte utan de andra belysningskaraktärerna om rummets helhet ska bli så bra som möjligt.
Börja därför alltid med detalj-ljuset: golvlampan, fönsterlampan, vägglampan, det integrerade ljuset i bokhyllan etc. De tillför de olika lager som gör rummet levande. När de sitter på plats kan du komplettera med en takarmatur, som har en dekorativ funktion snarare än en belysningsfunktion.

Välj först ljusflöde

I vanliga fall kanske man börjar med armaturen, för att sedan köpa en passande ljuskälla och ut flödar ljuset där hemma. Du ska göra precis tvärt om.
Börja med att fundera över hur du vill att ljuset ska flöda. Ditt ljusbehov helt enkelt. Vill du ha ett 360-gradigt ljus som lyser upp hela rummet, ett riktat ljus nedåt, ett uppåtriktat ljus eller lägga fokus på en speciell vägg?

Sen den tekniska armaturen

När du har landat ljusbehovet är det dags att fundera över hur du ska uppnå det önskade ljuset. Dags för själva ljuskällan. Köp alltid en ljuskälla med så högt RA-värde (färgåtergivning) som möjligt. Fundera också över Kelvin-värdet, alltså hur kallt eller varmt ljus du vill ha.
Och investera i en ljuskälla med Dim-to-warm-effekt som gör ljuset varmare när du dimrar ner det. Då får du det bästa ljuset för både dagsljus och kvällsmörker. Många takarmaturer idag säljs med inbyggd ljuskälla. Eftersom du då inte kan välja egenskaper själv är det viktigt att verkligen ta reda på hur den armaturen lyser upp ditt hem, eller investera i en integrerad ljuskälla med Tunable White-funktion, där du själv styr färgåtergivningen och färgtemperaturen efter behov.

Och sist (men inte minst) den dekorativa armaturen

När du landat ljusbehov och passande ljuskälla är det dags att välja design. Nu har du ett mer överskådligt utbud att välja mellan och vet att lampan kommer att lysa upp ditt hem på bästa sätt.
Här är det såklart den personliga smaken som avgör. Ska den harmoniera med arkitekturen och inredningen, eller bryta av och bli en rebell där hemma?

Belys nedåt, men också uppåt

Taklampans själva grundidé är att den ska lysa nedåt.
Men en taklampa mitt i rummet behöver också ge indirekt uppåtljus, som reflekteras i det ljusa taket och gör att rummet upplevs större. Som så ofta med ljus ska man ta gå utomhus för att hitta inspiration; himlen är alltid ljusare än marken, och du vill uppnå en så naturlig ljuskänsla som möjligt även inomhus.

Bländas inte

Många takarmaturer idag har nakna ljuskällor, som exempelvis ljusglober eller armaturer med spottar eller downlights. Väljer du en sådan lampa till taket behöver du tänka till. Drar du på fullt ljus på en naken ljuskälla eller riktar en spot åt fel håll kommer du att blända alla där hemma och skapa en omysig känsla. Här behöver de andra ljuskällorna i rummet få en större roll och taklampan lysa med lagom styrka.

Ha fria gångbanor och siktlinjer

En taklampa tar stor visuell plats i ett rum. Därför behöver den linjera med rummets andra beståndsdelar för att skapa harmoni. Linjera den med en dörrpost eller med andra taklampor. Och håll siktlinjerna fria; Sitter du i soffan vill du inte att armaturen döljer en tavla på andra sidan rummet. Sitter du vid matbordet vill du gärna se personen mitt emot dig. Och du vill definitivt inte gå in i en pendel som sitter för lågt.

Istället för att tänka rum, tänk omgivning

Det finns invanda föreställningar om vilka armaturer som passar vilka rum: plafond i hall, kristallkrona i vardagsrum och pendel över matbordet i köket är några exempel.
Istället för att fastna i rummets benämning, fundera över omgivningen och dina behov så blir resultatet bättre, och mer intressant.
Eftersom vit färg reflekterar 95% av ljuset och svart färg absorberar 95% behöver du dubbelt så mycket belysning i ett mörkt rum. Det är ofta ett sovrum, men inte alltid.
Ett litet rum behöver en liten lampa, som lyser upp väggarna och får rummet att kännas större. Det kan vara en hall, men inte alltid.
Ett rum där du speglar dig behöver alltid en kompletterande ljuskälla rakt framifrån spegeln. Det kan vara i ett badrum, men inte alltid.
I ett rum där man umgås rekommenderas ofta en pendel för att skapa myskänsla. Det kan vara i ett kök, men inte alltid.

Och få inte taket i huvudet

I ett stort rum med högt i tak kan det vara mäktigt med en riktigt stor takarmatur. Men då är det viktigt att man inte bara fäster den i en lampkrok, utan tar hjälp med konstruktionen så att taket håller. Det har hänt att lampor tagit med sig hela taket ner.Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Följ oss på Instagram och anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

1. Följ oss på instagram Följ nordiskagalleriet
Tack för att du följer oss
Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Kontakta oss
Nå oss via telefon, e-post eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
114 39 Stockholm
Hitta hit

08- 442 83 60

Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
431 37 Mölndal
Hitta hit

031- 775 69 00

Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00
Önskelista (0)