Diana Orving

Stora textilstycken hänger från taket i svävande formationer. I mjuka rörelser ser de ut att vara på väg någonstans i rummet, bort från sin ursprungsposition. När vi träffar Diana Orving håller hon till i en tillfällig ateljé utanför Stockholm.
Hon är mitt i skapandet av stora, skulpturala konstdraperier till en restaurang och behöver takhöjd för sina kreationer. Längst väggarna står tavlor uppradade, även dem iklädda textilier. Många ser färdiga ut men i vissa ramar kan man bara skymta ett slutresultat. Tillsammans börjar verken skapa en bild, en liten aning, om dess skapare.

– Textil konst har alltid varit ett självklart sätt för mig att uttrycka mig på. Båda mina föräldrar har arbetat konstnärligt så det var ett språk som jag utvecklade tidigt och som alltid har varit en naturlig del av mig. Ett språk jag förstår mig på, berättar Diana Orving.

Tidigare bestod en stor del av Dianas arbete i att designa kläder och hon har än idag kvar ett klädmärke i sitt eget namn, men fokuserar sedan något år tillbaka mer på textil konst. Det är en organisk process som har lett henne hit beroende av hur hennes personliga utveckling sett ut och vad hon har varit mest nyfiken på och velat utforska.

– Mode som format är mer begränsande och handlar mer om produkt än uttryck många gånger. Min ingång till allt skapande har alltid varit mitt intresse för form och uttryck, den kreativa biten.

Diana drivs av en naturlig nyfikenhet. Hon följer sina impulser och jobbar med både improvisation och med repetition. Hon låter intuitionen styra och jobbar sällan utifrån ett förbestämt slutresutat.

– Mitt arbete är ett utforskande, ett sökande efter ett uttryck, en dynamik, ett temperament. Jag söker förståelse och följer mina händer på en upptäcktsfärd och under vägens gång får de mig att associera till olika saker. Jag tycker om att jobba abstrakt men i vad som kan vara associativt för mig. Hon fortsätter.

– Jag gillar en estetik som är både öppen men också mångtydig. Jag vill aldrig berätta för betraktaren vad verket föreställer, utan jag tycker att det är intressant att se vad som uppstår i mötet. Både mitt möte med verket men också andra människors möte med mina verk.

Kanske är det helt enkel hjärnans sätt att fungerar på, men i Dianas tavlor finns något förkroppsligande och mötet med hennes tavlor känns väldigt intimt.
– Jag vill att det ska kännas intimt, att det uppstår någon typ av kontakt. Vad är det som gör att man läser in en blick eller känner av en närvaro? Det där är jag väldigt nyfiken på. Det är så naturligt att man så gärna vill läsa in människans former.

Diana beskriver sin kreativa skapandeprocessen som en enda lång in- och utandning, där båda delar måste finnas och samverka. Som en växelverkan mellan perioder då hon fyller på med inspiration och låter all form av yttre stimulans inspirera henne. Samtidigt innebär vissa perioder att konstant lämna ifrån sig verk. Man ser tydlig Dianas formspråk. Abstrakt sammansatta mönster av textil som utvecklas ju närmare man kommer och som verkar strävar efter att få hoppa ut ur sitt ramverk. En rörelse som inte låter sig begränsas till det tvådimensionella. Hon stryker med handen över verken samtidigt som hon berättar om dem.

– Mina tankar har rört sig i banor kring Braille, blindskrift. Verken är en taktil yta av lager, rörelse och förändring. Där finns information även om man blundar. Jag har jobbat i dubbla lager i siden och skapat skulpturala kompositioner som jag sedan har målat med olja. Mitt måleri i den här serien fungerar mer som en ljussättning. Den kastar ljus på formen för att lyfta fram den. Jag tänker på den som en bild i ett framkallningsbad i ett mörkrum. Helt plötsligt träder formen fram.

Diana hade en separat utställning på Dusty Deco 2017 och har tidigare visat enskilda verk på Nordiska Galleriet.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena Apparatus, Arflex, B&B Italia, Baxter, Big Green Egg, Bocci, Cappellini, Cassina, de Sede, DUX, Edra, Fermob, Flexform, Gloster, Grythyttan Stålmöbler, House of Finn Juhl, Living Divani, Maxalto, NO-GA, Poliform, Poltronova, Ritzwell, Rocket Espresso, Roll & Hill, Technogym, Vitra och Zanotta.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.