Från stolkonst i betong till bränd furu | Nordiska Galleriet

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Lanseras 31 maj kl. 10.00
CONCRETE KOL LIMITED EDITION
Meddela mig när produkten släpps
*Genom att anmäla dig till produktsläppet prenumererar du även på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avbryta din prenumeration.
CONCRETE KOL LIMITED EDITION

Jonas Bohlins examensstol skapade debatt. Inte bara det, frågan var om den kunde accepteras som en stol. Den blev en kontrovers som under 1980-talet påbörjade konversationen kring vad konst borde och kunde vara.

När Bohlin visade sitt examensarbete från Konstfack under Möbelmässan 1981 möttes deltagarna av betong och stålrör, materialanvändning som mer påminde om miljonprogamsbyggen än möbelproduktion. Formen var en stol, men nästan provokativt obekväm.

Möbelföretaget Källemos grundare Sven Lundh behövde inte dra någon gräns mellan konst och möbler. Han menade att kvalitet inte satt i materialet utan i något immateriellt som avgjorde om designen höll över tid. Jonas Bohlins stol fick namnet Concrete och i samarbete med Källemo släpptes den i 100 exemplar. Det blev den första limiterade upplagan av en möbel i branschen och Sven Lundhs sätt att sudda ut gränsen mellan konst och bruksföremål.

40 år efter att Concrete skapades är det dags för en ny limiterad upplaga: Concrete KOL. Branschen har förändrats, i dag är steget mellan konst och möbler inte ett lika stort kliv längre. Begränsade upplagor uppskattas för möblers originalitet och självständiga uttryck. Jonas Bohlin är en av Sveriges främsta inredningsarkitekter, Källemo en av våra mest erkända möbeltillverkare som ligger bakom ett flertal moderna klassiker och museiobjekt.

Läs mer om produkten

Jonas Bohlins stol Concrete från 1981 skapades i betong och stål.

Concrete KOL tillverkas i en upplaga om 100 exemplar, numrerade och signerade. Återigen står materialvalet i fokus. Designen tar vara på en flera hundra år gammal japansk tradition av att bränna trä med öppen låga för att skapa tålighet och hållbarhet. Jonas Bohlin, som flertalet gånger ställt ut i Tokyo, hämtar inspiration från den japanska tekniken när han gör dagens stol hårt bränd. Med kopparbehandlade stativ och norrländsk kärnfuru som skyddas av linoljefernissa är Concrete KOL en kommentar till brinnande skog och en hotad miljö. Inte enbart ett alldeles eget uttryck utan också en möbel som är hållbar i längden.

Som exklusiv återförsäljare säljer Nordiska Galleriet den limiterade upplagan av Concrete KOL med start den 31 maj, online och i butik.

CONCRETE KOL LIMITED EDITION
Meddela mig när produkten släpps
*Genom att anmäla dig till produktsläppet prenumererar du även på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avbryta din prenumeration.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få information om våra kommande lanseringar
Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)