Vår tids pionjärer

Vår tids pionjärer

Genom designhistorien har banbrytande rörelser och tankemönster genererat nya paradigm som i grunden ändrat våra beteenden. Nu lanserar Nordiska Galleriet stolen Grand Prix med klädsel av mönstrat koskinn, ett designval som speglar en transformation i modevärlden.

Samarbetet med Fritz Hansen släpps i 110 exemplar i samband med Nordiska Galleriets 110-årsjubileum.

Lanseras 21 oktober kl. 10.00
4130 Grand prix Aspen Limited Edition Fritz Hansen
Meddela mig när produkten släpps
*Genom att anmäla dig till produktsläppet prenumererar du även på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avbryta din prenumeration.

Ett material för framtiden

I dessa dagar går inredning och mode hand i hand. Modedesigner inspireras av formgivare på möbelsidan och vice versa. Det identitetsbygge som modet tidigare stod för har flyttat in i våra hem och påverkar hur vi stylar, med vilka varumärken vi inreder, med vilka material och vilken färgpalett vi väljer. De två fälten har en samstämmig attraktion.

För Grand Prix Aspen har vi inspirerats av hur modet den senaste tiden uppmärksammat koskinn. Materialet har sedan mitten av 1900-talet använts för designmöbler, till exempel till reclinern LC4 Hairyskin av Charlotte Perriand för Cassina. Men i modevärlden har det först under senare säsonger betraktats med intresse. Från Burberry till Acne Studios, bägge väljer de mönstrat koskinn för årets kollektioner. Upprinnelsen till att det domesticerade djuret har ett momentum är en transformation inom modeindustrin. Flera modeveckor, konglomerat och modehus har nämligen bannlyst den äkta pälsen till följd av nya värderingsmönster. Vilket industrin har svarat på med att ta fram exklusiva varianter av faux fur, som ser och känns så pass autentiska att de utkonkurrerat de exotiska pälsverken. Kor, som inte farmas för sina skinn, har dock en annan historia. Till skillnad från de exotiska djuren har koskinn heller inte hypeats sönder och rymmer därför ett tidlöst tilltal.

Anilinlädret till Grand Prix Aspen är av yttersta kvalitet och har tagits fram på Fritz Hansens Wild Hide. Det har naturlig yta och nöthår från ko. Varje skinns mönsterteckning är unik, vilket bidrar till att varje stol får ett helt unikt uttryck.

Grand Prix Aspen Limited Edition i närbild

En prisad design

Arne Jacobsen verkade i en tid då tidigare tankemönster, formgivning och tekniker omprövades. Med sin funktionella enkelhet var han en pionjär inom dansk modernism och bidrog till att sätta Danmark på världskartan som designnation. Jacobsens nätta möbler utmanade den tunga möbeltradition som varit rådande under seklet innan, mycket tack vare hans stolar i skiktlimmad plywood. Grand Prix är ett mycket bra exempel på Jacobsens ikoniska design. Skalet för varje stol har skapats utav nio lager faner och två lager indisk bomull som formpressats genom att böjas till sin form över ånga. Skiktlimningen ger stolens ryggstöd en bekväm flexibilitet.

Namnet Grand Prix fick stolen när den vann utmärkelsen Grand Prix på Triennale Milano 1957, samma år som den lanserats på Danish Museum of Art & Design i Köpenhamn.

Att inreda med Aspen

Den prisbelönta stolen Grand Prix har en grafisk skärpa. Med funktionell enkelhet har ryggstödet getts en mjuk y-form och likt många av Arne Jacobsens designs är dess uttryck animistiskt. Så pass att den till och med kan påminna om ett djur.

Grand Prix är utformad för att passa till matgrupper och den smäckra konstruktionen gör att antalet stolar lätt kan anpassas efter sällskapets storlek.

Som en personlig och formstark solitär gör Grand Prix Aspen Limited Edition sig särskilt bra tillsammans med stramt avskalad inredning. Med sin befriande form och värme kan den lyfta de rum som kan upplevas som hårda och kala.

En nydanande destination

1912 slog vi upp våra butiksportar till det som skulle komma att heta Nordiska Galleriet i en anda av att erbjuda mycket mer än en möbelaffär. Förnyelse och ambition har sedan dess drivit oss att skapa något utöver det vanliga för den designintresserade publiken.

Lagom till vårt 110-årsjubileum väljer vi därför att lansera vårt senaste samarbete med världsvarumärket Fritz Hansen i 110 exemplar. Länge leve pionjärerna.

Nordiska Galleriet
Grand Prix Aspen Limited Edition släpps den 21 oktober i 110 exemplar globalt och säljs exklusivt på Nordiska Galleriet, online och butik.
Meddela mig när produkten släpps
*Genom att anmäla dig till produktsläppet prenumererar du även på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avbryta din prenumeration.
4130 Grand Prix Aspen Limited Edition 4130 Grand Prix Aspen Limited Edition
Limited
Arne Jacobsen för Fritz Hansen
11 000 kr
Lagervara
4130 GRAND PRIX ASPEN LIMITED EDITION
Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 500 kr rabatt* på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 500 kr rabatt på ditt första köp över 5 000 kr, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online över 5 000 kr på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.