Att forma det moderna | Nordiska Galleriet

Att forma det moderna

Wilhelm Wagenfeld var silversmeden som blev en av industridesignens främsta föregångare – med en lampa. Bauhauslampan, eller WG24 som lampans riktiga namn är, tillverkas än i dag av tyska Tecnolumen. Vi berättar historien om hur varumärket blev hem åt Bauhauserans belysning och startskottet för industridesignens intåg i finrummen.

tecnolumen-bauhaus-table-lamp-wg-24

När det kommer till designlampor från Bauhauseran, är Tecnolumen varumärket att vända sig till. Och inte vilka Bauhauslampor som helst, utan de som kommit att symbolisera själva grunden för industridesignens estetik.

Att just Wilhelm Wagenfeld skulle bli en av 1900-talets främsta industriella formgivare var det nog inte många som kunnat tro när han som 24-årig silversmedsgesäll klev in på Bauhausskolan i Weimar 1923. Men faktum är att han tillsammans med sin lampa skulle bli vägledande för modern form och ett formspråk som förde konst, design, arkitektur och hantverk allt närmare varandra.

tecnolumen-designer-wilhelm_wagenfeld

Wilhelm Wagenfeld

tecnolumen-bauhaus-table-lamp-wg-24

Bauhaus Table Lamp WG 24

Wilhelm hade höga förväntningar på sin armatur. Förutom de stränga funktionella kraven var det viktigt att lampan ska vara estetiskt tilltalande, även när den inte är i bruk. Utformningen av lampan var typisk för Bauhausperioden, där han experimenterade med olika typer av material, och beslutade sig för en lampskärm i opalglas, en fot i klarglas och detaljer i förnicklad metall.

WG24 visades för första gången upp under Leipzig Trade Fair 1924 och blev snabbt en världskändis, inte minst för att det bakom lampans enkla estetik stod ett gediget hantverk där varje exemplar tillverkades för hand och numrerades på undersidan. Men på grund av de höga produktionskostnaderna producerades lampan först bara i en begränsad upplaga. Det var inte förrän 1976, som entreprenören Walter Schnepel vid ett besök i Wilhelms studio upptäcker Bauhauslampan, och väljer att börja massproducera den under varumärkesnamnet Tecnolumen.

tecnolumen-company-wg24-assembly-amb-01-1

Bauhaus Table Lamp WG 24

Tecnolumens första armatur gör storsuccé och kommer att bli startskottet för industridesignens intåg i finrummen. Samtidigt som företaget fortsätter att ta in fler Bauhausklassiker i sitt sortiment, börjar det också jobba med samtida formgivare. Än i dag tillverkas alla armaturer för hand i belysningsfabriken i Bremen, för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Och än i dag tillverkas WG24 efter originalritningen från 1924, för att den snart ett sekel senare är lika populär.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)