
Att Bellini skapat klassiker som soffan Camaleonda för B&B Italia eller stolen Cab för Cassina kanske de flesta designintresserade känner till. Möbler och objekt som redan hunnit bli ikoniska. Men hans verk sträcker sig långt utanför de gränserna. Skrivmaskiner för Olivetti, TV-apparater för Brionvega, hi-fi system och hörlurar för Yamaha är bara en del av de produkter som finns i den gedigna portföljen. Och som om inte det är imponerande nog har han också hunnit med att vara konsult för ett antal bilmärken som resulterat i ett nytänkande inom fordonsdesign och där konceptbilen ”kar-a-sutra” kanske är den mest omtalade och banbrytande.
Under åren 1986 till 1991 var han redaktör för DOMUS, kanske världens mest prestigefyllda magasin inom design, konst och arkitektur. Ett magasin där han också själv bidragit med över 60 artiklar där många behandlar förhållandet mellan konst och industriformgivning. Hans arkitektur finns inte bara hemma i Europa, utan även i till exempel Japan, USA och Australien och han är i allra högsta grad fortfarande både verksam och produktiv.

Chiara Table för Flos. Mario Bellini.
Att hans verk finns representerade på de största design- och konstmuseerna världen över känns både rimligt och självklart, och bara på MoMa i New York finns 25 objekt signerade Bellini i den permanenta utställningen.
Och självklart har också Bellini bidragit till att ljussätta vår tillvaro och från hans ritbord har det kommit lampor och belysningsobjekt. Lampan Chiara ritades för FLOS 1969 och har dels döpts efter det italienska ordet för ”klar”, men delar även namn med en av hans döttrar.

Camaleonda för B&B Italia.
Inspirationen till lampan kommer från hur naturligt ljus oftast inte når oss direkt, utan antingen strålar ner genom ett moln eller reflekteras från till exempel en vägg. Bellini har berättat att han istället för att bara designa en lampa snarare ville skapa ett objekt som kunde producera ett artificiellt ljus och sedan låta det studsa tillbaka från en annan yta. Tanken var enkel, men för att hitta formen fick han jobba intensivt med kartong och sax för att få till en första modell som sedan fick vara förlaga för prototyper gjorda av ark i tunn metall.
Chiara blev lyckad, så pass att det skapades en trio av lampan, alla i olika storlekar och med olika former av mer eller mindre öppna lampskärmar som låter ljuset reflekteras på olika sätt och i olika riktningar.

Nuvola Pendant för Nemo Lighting.
Nuvola betyder ”moln” på italienska och Bellinis tolkning av naturfenomenet kom 1974 och då som både tak- och vägglampa. Varför han valt just namnet Nuvola till sin design behöver nog ingen ytterligare förklaring. Lamporna talar sitt tydliga språk där de hänger som fjäderlätta vita moln på en sommarhimmel. Eller, som Mario Bellini själv väljer att uttrycka sig ”Jag tänkte att mitt moln skulle belysa kontorsmiljöer, men idag skulle man kunna tolka det som att jag förutspådde Steve Jobs ”moln”.
Upptäck mer design av Mario Bellini här.