Bellinis alla strängar | Nordiska Galleriet

Bellinis alla strängar

Mario Bellini föddes 1935 i Milano och innan han ens hunnit fylla 25 tog han examen från Polytekniska universitetet i sin hemstad. Sedan tidigt 60-tal har hans design hyllats, prisats och blivit en del av både våra hem och de offentliga miljöer vi rör oss i. Och det är inte många som kan mäta sig med varken den mängd eller bredd av objekt som fötts fram från Bellinis formgivning.

flos-chiara-floor-mario-bellini

Att Bellini skapat klassiker som soffan Camaleonda för B&B Italia eller stolen Cab för Cassina kanske de flesta designintresserade känner till. Möbler och objekt som redan hunnit bli ikoniska. Men hans verk sträcker sig långt utanför de gränserna. Skrivmaskiner för Olivetti, TV-apparater för Brionvega, hi-fi system och hörlurar för Yamaha är bara en del av de produkter som finns i den gedigna portföljen. Och som om inte det är imponerande nog har han också hunnit med att vara konsult för ett antal bilmärken som resulterat i ett nytänkande inom fordonsdesign och där konceptbilen ”kar-a-sutra” kanske är den mest omtalade och banbrytande.

Under åren 1986 till 1991 var han redaktör för DOMUS, kanske världens mest prestigefyllda magasin inom design, konst och arkitektur. Ett magasin där han också själv bidragit med över 60 artiklar där många behandlar förhållandet mellan konst och industriformgivning. Hans arkitektur finns inte bara hemma i Europa, utan även i till exempel Japan, USA och Australien och han är i allra högsta grad fortfarande både verksam och produktiv.

flos-chiara-mario-bellini

Chiara Table för Flos. Mario Bellini.

Att hans verk finns representerade på de största design- och konstmuseerna världen över känns både rimligt och självklart, och bara på MoMa i New York finns 25 objekt signerade Bellini i den permanenta utställningen.

Och självklart har också Bellini bidragit till att ljussätta vår tillvaro och från hans ritbord har det kommit lampor och belysningsobjekt. Lampan Chiara ritades för FLOS 1969 och har dels döpts efter det italienska ordet för ”klar”, men delar även namn med en av hans döttrar.

mario-bellini-camaleonda_bb-italia-

Camaleonda för B&B Italia.

Inspirationen till lampan kommer från hur naturligt ljus oftast inte når oss direkt, utan antingen strålar ner genom ett moln eller reflekteras från till exempel en vägg. Bellini har berättat att han istället för att bara designa en lampa snarare ville skapa ett objekt som kunde producera ett artificiellt ljus och sedan låta det studsa tillbaka från en annan yta. Tanken var enkel, men för att hitta formen fick han jobba intensivt med kartong och sax för att få till en första modell som sedan fick vara förlaga för prototyper gjorda av ark i tunn metall.

Chiara blev lyckad, så pass att det skapades en trio av lampan, alla i olika storlekar och med olika former av mer eller mindre öppna lampskärmar som låter ljuset reflekteras på olika sätt och i olika riktningar.

mario-bellini-nemo-lighting-nuvola-pendant

Nuvola Pendant för Nemo Lighting.

Nuvola betyder ”moln” på italienska och Bellinis tolkning av naturfenomenet kom 1974 och då som både tak- och vägglampa. Varför han valt just namnet Nuvola till sin design behöver nog ingen ytterligare förklaring. Lamporna talar sitt tydliga språk där de hänger som fjäderlätta vita moln på en sommarhimmel. Eller, som Mario Bellini själv väljer att uttrycka sig ”Jag tänkte att mitt moln skulle belysa kontorsmiljöer, men idag skulle man kunna tolka det som att jag förutspådde Steve Jobs ”moln”.

Upptäck mer design av Mario Bellini här.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 8% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 8% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena Apparatus, Arflex, B&B Italia, Baxter, Big Green Egg, Bocci, Byredo, Cappellini, Cassina, De Sede, Dusty Deco, DUX, Edra, Fermob, Flexform, Gloster, Grythyttan, House of Finn Juhl, Karakter, Knoll, Living Divani, Maxalto, Paola Lenti, Pira, Poliform, Poltronova, Ritzwell, Rocket Espresso, Roll & Hill, Stolab, String, Technogym, Vitra och Zanotta.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.