Eileen Gray och det modernistiska mästerverket E-1027

Eileen Gray och det modernistiska mästerverket E-1027

På avskild plats, högt belägen i bergen med storslagen utsikt över franska rivieran och det myllrande Monaco ligger villan E-1027. Fritidshuset som ritades 1926 är inget mindre än ett allkonstverk av Eileen Gray som på få kvadratmeter rymmer unik formgivning av den ljusskygga multikreatören. Så pass modest var hon att hon förblev något av en doldis fram till 90 års ålder – trots att hon ritat några av 1900talets mest ikoniska produkter.

Fastän Eileen Gray sällan signerade sina verk råder det en omisskännlig elegans och finurlighet över dem. De är stringenta och väl avvägda och ofta löser de ett lite ovanligt praktiskt problem – något som vittnar om Grays sätt att själv leva och lösa begränsningar.

Detta synsätt går igen i arkitekturen. Bostaden är i sig tämligen enkel, en vit rektangulär låda på 132 kvadratmeter som vilar på betongpelare. Men på insidan nyttjas dessa kvadrat till fullo.

Så också i den yttre miljön där man kan upptäcka flera udda inslag. Som “vintersolariet”, en kakellagd, pool-liknande formation, nedsänkt en halv meter i marken. I detta uterum umgicks Gray med sina gäster under vintertid, där de – utsträckta på kaklet– infångade vintersolens strålar och drack cocktails. Det kan tyckas lite märkligt idag, men under 1920-30talet var just solbadande en av hörnstenarna för ett sunt leverne.

Idag ägs villan av franska staten och förvaltas av en stiftelse. Vid övertagandet hade inte E-1027 skötts om särskilt väl, det hade fallit i glömska och var i stort behov av restaureringar, något som gjordes med stor noggrannhet och donationer. I och med detta har flera intressanta detaljer framträtt – som brevlådan formgiven av läder. En replika av brevlådan, tillverkad av Hermès, såldes nyligen på auktion och sägs nu finnas i prinsen av Monacos ägo.

uskroppen liknar från utsidan en båt som strandat på klipporna. En marin inspiration som förstärks av en livboj på fasaden och rummens färgsättning i dovt marinblått, bordeauxrött, vitt och en gråbeige skala. En luftig atmosfär med mycket geometri och linjeverk.

Gray var en generös värdinna som ofta upplät sin villa åt gäster. En av dessa var den schweizisk-franske arkitekten och mångsysslaren Le Corbusier som uppförde flera stora väggmålningar i villan, i uppseendeväckande grälla färger. Något som inte helt harmonierar med den i övrigt genomtänkta färg och materialpaletten.

En annan person som ofta bodde i gästrummet var Eileens syster, Thora, som hade egenheten att inta sina frukostar i sängen. Något som inspirerade formgivaren till att skapa den design som blev hennes mest framgångsrika: Adjustable Table E-1027.

Det geniala sidobordet, som kan skjutas in över en säng eller sittmöbel, stod klart 1927 men hade då ritats och justerats med prototyper under en treårstid. Konstruktionen består av ett förkromat stålrörsstativ med öppen fot och en höj-och sänkbar kristallskiva, som gör den möjlig att använda som sidobord, matbord eller barbord.

Det sägs att Gray var så pass nöjd med bordet att det var den enda möbel hon senare tog med sig när hon lämnade bostaden i Roquebrun för en lägenhet i Paris.

Funktion var ett centralt begrepp för Grays designmetodik förenat med sofistikerat öga för detalj och linje. Inspirationen kan ibland härledas från ett oväntat humoristiskt håll, som fåtöljen Bibendum, som fått både namn och form från Michelin-gubbens mjuka ringar på magen.

Läs gärna mer om Eileen Gray här.

Adjustable Table E 1027 Adjustable Table E 1027
Fler varianter
Eileen Gray för ClassiCon
fr. 9 989 kr fr. 12 825 kr
Vissa varianter i lager
Roattino Floor Lamp Roattino Floor Lamp
Fler varianter
Eileen Gray för ClassiCon
26 595 kr
Bibendum Bibendum
Fler varianter
Eileen Gray för ClassiCon
fr. 63 870 kr
Bonaparte Bonaparte
Fler varianter
Eileen Gray för ClassiCon
fr. 49 035 kr
Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 8% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 8% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena B&B Italia, Baxter, Bocci, Cassina, Cappelini, De Sede, Flexform, House of Finn Juhl, Michael Anastassiades, Apparatus, Poliform, Roll&Hill, Big Green Egg, Rocket Espresso, Maxalto och Technogym.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.