Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

En klassiker I sirlig form

2021-07-26

En klassiker i sirlig form

Det finns klassiker och sedan finns det KLASSIKER – de som egentligen förtjänar att omnämnas i versaler. Ett varumärke som platsar utmärkt i den senare kategorin är Gebrüder Thonet Vienna, eller GTV som det ofta kallas för enkelhetens skull.

Historien tar sin början i Österrike 1853 då Michael Thonet med hjälp av sina fem söner startar en möbeltillverkning i Wien. Men redan innan dess har Michael utvecklat en ny metod för att böja trä vilket resulterat i en både mer effektiv och lättarbetad process för framställningen av mjuka, sirliga former. Och även den första stolen, den som mycket rimligt också fick namnet ”N. 1”, hade formgivits, producerats och fått flytta in i flotta rum på Palais Schwarzenberg redan år 1850. Ursprungsstolen, ”N. 1” har i sedan dess följts av många nya stolar med tillika nya siffror, alla med ett visuellt släktskap och flera gemensamma nämnare.

Just det böjda träet tillsammans med den mjukt fjädrande rottingen är kanske det mest signifikativa och det vi förknippar med GTV. En kombination av material som blivit lika klassisk som varumärket i sig. Och det är nog få av oss som inte någon gång suttit ner på en rottingsits från det anrika möbelhuset, antingen i ett privat hem eller med en espresso på ett café någonstans i världen.

Editorial Splash 1 - En klassiker I sirlig form
NYNY Unit

GTV:s stolar har inte bara utgjort inredningen i allt från palats till caféer utan också haft framstående roller på filmduken. 1982 såg vi dem i Poltergeist där de var med och skrämde slag på tittarna när de förflyttade sig med hjälp av övernaturliga krafter och 2016 utgjorde de en viktig del av inredningen på jazzklubben The Lighthouse i La La Land. Och visst var det också Gebrüder Thonet Viennas stolar som fyllde scenen på Kit Kat Club i Bob Fosses Cabaret från 1972 där Liza Minnelli gestaltade huvudkaraktären Sally Bowles och dansade med stolarna som den primära rekvisitan. En klassisk gestaltning i en lika klassisk scenografi.

Men även om stolarna med sina olika nummer kanske är de första möblerna man associerar med varumärket så är katalogen med objekt naturligtvis betydligt större än så.

NYNY Unit från 2020 är med sina geometriska former lika mycket ett konstverk som en plats för förvaring. Möbeln är skapad av designbyrån Storagemilano som en hyllning till New Museum of Contemporary Art på Lower East Side i New York. Formreferenserna från museets byggnad med sina oregelbundet staplade våningsplan är tydliga och det är också formgivarnas DNA med sitt moderna språk som hämtar inspiration både i mode och konst.

Editorial Splash 2 - En klassiker I sirlig form
Coat Rack Bench

Svenska Front består av duon Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren som träffades när de studerade på Konstfack. Tillsammans står de bakom flera produkter hos GTV och Coat Rack Bench är bara ett av flera lyckade resultat där Forms lekfullhet fått smälta samman med GTV:s långa arv.

Loungestolen Lehnstuhl, formgiven av den brittiska arkitekten Nigel Coates är ett otroligt fint exempel på hur väl varumärkets uttryck förvaltas när det kommer till formspråket. Den mjukt böjda träramen skulle med sin tidlösa form lika gärna kunna varit designad i företagets ungdom men togs fram av Coates först 2014.

Att en kombination av mjukt format trä och rotting blev till en succé som sedan länge uppskattats i både offentliga och privata rum är tydligt. Och att möblerna trivs lika bra på ett enkelt café som i storslagna palats får väl ändå tolkas som ett betyg på briljant formgivning. Att den dessutom får mellanlanda i storroller på filmduken lite då och då gör knappast historien om Michael Thonet och hans verk mindre imponerande.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01