Ett golv på en pall | Nordiska Galleriet

Ett golv på en pall

Nordiska Galleriet lanserar nu en limiterad upplaga av Arteks tidlöst populära designikon Stool 60 för att hylla en lång och gedigen relation som spänner över decennier.

artek-stool-60-nordiska-galleriet-limited-edition

Sammanflätningen av varumärkena speglas i designen där vi screentryckt en direkt replika av Nordiska Galleriets välkända schackrutiga golv, med sin 110-åriga patinering av skav och smuts intakt. Stool 60 kommer att finnas i en limiterad upplaga om 100 stycken, samtliga numrerade. Även barnpallen Stool NE60 kommer att finnas i en limiterad upplaga i samma antal.

Aalto började sitt arbete som arkitekt på 1920-talet i andan av nordisk klassicism. Mot slutet av decenniet hade han kommit att allt mer närma sig funktionalism och modernism. 1935 grundade han tillsammans med sin fru Aino Aalto, Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl möbelföretaget Artek. Namnet är en sammanslagning av “art” och “technology”, två element som kännetecknade 20-talets modernistiska rörelse och myntades av den framstående modernisten Walter Gropius.

artek-stool-60-nordiska-galleriet-limited-edition

Stool 60 designades 1933 och samma år producerades den även i en större kvantitet till Viborg-biblioteket i Ryssland som Aalto i egenskap av arkitekt själv ritat. Vid den här tidpunkten var Aalto en av pionjärerna när det kommer till laminering och hur man bearbetar trä. Hans innovativa och experimentella teknik att bearbeta finsk björk resulterade i att träet kunde få en mer organisk form, vilket vid tidpunkten var banbrytande. Detta lade grunden för de välkända L-formade benen som bär pallen och har kommit att bli Aaltos kanske mest välkända signatur.

Genomslaget kom när Stool 60 nådde den brittiska publiken. När den sedermera tog sig över Atlanten kom den att bli en dominant på den amerikanska konstscenen under 50-talet, så till den grad att MoMA 1958 adderade pallen till sin permanenta kollektion av designmöbler. Tack vare sin enkla design som befinner sig i gränslandet mellan funktion och nydanande formgivning har den i ett drygt sekel uppskattats för sin mångsidighet och stilrena uttryck - något som kommit ur Aaltos funktionalism och arkitektoniska inspiration.

artek-stool-60-nordiska-galleriet-limited-edition

Precis som golvet på Nordiska Galleriet så åldras pallen med värdighet. Varje skav, fläck och rispa skapar karaktär och personlighet och gör den med tiden vackrare. Stool 60 är ett objekt att bevara.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)