Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Johan Barrett drömmer om nuet

2022-04-12

Johan Barrett drömmer om nuet

Med utgångspunkt i semestern utforskar konstnären Johan Barrett vad som händer när verkligheten inte lever upp till förväntningarna. Hans utställning All We Have Is Now pågår mellan den 27 april och 31 maj på Nordiska Galleriet.

Semester – åtta bokstäver som tillsammans rymmer drömmar om värme, lugn och ro, tid för kärlek, nya upplevelser, minnen för livet, frihet. Kort sagt, allt annat är vardagens grå lunk. Men vad händer när våra drömmar inte infrias? Konstnären Johan Barrett utforskar rummet mellan förväntan och verklighet, och det svåra med att leva här och nu.

I utställningen All We Have Is Now undersöker han föreställningen om att livet, det som är värt att leva, alltid pågår någon annanstans. Semesterorten med dess invanda beteenden och symboler utgör därför en passande skådeplats för Barretts figurativa verk på duk och papper.

– Man lever för en semester som ska ske längre fram, sen när man väl är där så är det likt förbannat något som skaver. Och så går livet en förbi, förklarar Johan Barrett.

Editiorial Splash 1 - Johan Barrett drömmer om nuet

Till grund för motiven ligger ofta bilder Barrett hittat eller tagit själv – ett blad, en kropp, ett landskap – sammanfogade till en helhet där det skeva och asymmetriska har en självklar plats. De dynamiska kompositionerna och rörliga linjerna arbetas fram med tusch och oljepastell till dallrande drömbilder med titlar som Sunburned, Wine o’clock och Blushing in the garden. Nytt för utställningen på Nordiska Galleriet är en serie kolteckningar på papper, konstnärens första i detta medium. Processen är en viktig del av Barretts konstnärliga praktik och där har materialen en central plats. I All We Have Is Now återspeglar hans arbetssätt även verkens filosofiska karaktär, där närvaron i nuet står i centrum.

– När jag arbetar i ett nytt medium uppstår en oförutsägbarhet som är spännande. Jag gillar att arbeta med tusch på det sättet jag gör just nu då det kräver full närvaro av mig som konstnär. Penseldragen kan inte döljas i efterhand med lager på lager som när jag jobbar med vissa andra tekniker, säger Johan Barrett.

 Editiorial Splash 2 - Johan Barrett drömmer om nuet

”The tourist gaze”
1990 myntade sociologen John Urry begreppet ”the tourist gaze”. Det handlar om hur turistens blick styrs mot typiska kännetecken i miljön och den omgivande kulturen som skiljer dem från vardagsupplevelsen. Det verkliga livet på dessa platser göms undan, och upplevelsen blir en del av en egen konstgjord sfär där förväntningarna är både statiska och skyhöga. Den socialt konstruerade blicken omfattar ett sätt att se på världen som på samma gång formar det vi ser och sättet att betrakta. Kanske är det inte konstigt att den autentiska känslan och innerliga upplevelsen under semestern kan utebli?

Om Johan Barrett
Johan Barrett (f. 1983, Uppsala) växte upp i både Pennsylvania, USA och i Sverige. Stockholm har varit hans hem sedan 2008, där han arbetar som konstnär och grafisk formgivare. Barrett tog sin kandidatexamen i visuell kommunikation vid Beckmans Designhögskola 2011. Han har deltagit i grupputställningar i Los Angeles, London, Oslo och har haft uppskattade utställningar på bland annat Taverna Brillo och Riche i Stockholm. Barrett har ställts ut på Liljevalchs Vårsalong ett flertal gånger, senast våren 2022.

Utställningen All We Have Is Now pågår den 27 april-31 maj på Nordiska Galleriet, Nybrogatan 11, Stockholm.

Text av Lina Aastrup

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01