Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Känsla för klassiker

2021-03-19

Känsla för klassiker

Dansk modern design är en kulturskatt. Och ingen förvaltar den med säkrare hand än Carl Hansen & Søn.

Man säger Carl Hansen och tänker Hans Wegner. Det är mer eller mindre omöjligt att förhålla sig till den anrika danska möbeltillverkaren Carl Hansen & Søn utan att gripas av lust att slå sig ner i en perfekt dimensionerad stol ritad av den oöverträffade sätesmästaren Hans J. Wegner. Det lär finnas ritningar på fler än 500 Wegnerstolar, och man kan få för sig att Carl Hansen tillverkat minst 600 av dem.

Möbelsnickaren Carl Hansen startade 1908 en verkstad i Odense på ön Fyn där han inledningsvis tillverkade möblemang som middagsgrupper och sovrumsmöbler till välbeställda privata kunder. Efter några år tog hantverket formen av en mindre fabrik, och när produktionen tilltog började serier av de populäraste möblerna växa fram. Den där kombinationen av omsorgsfull handpåläggning och rationell produktion är fortfarande ett av Carl Hansen & Søns tydligaste kännetecken.

Editorial Splash 1 - Känsla för klassiker

“Den stod för en banbrytande minimalism, flyhänt och tekniskt fenomenal.”


Hans Jørgen Wegner var 34 år gammal och ett ganska oprövat kort när han 1949 påbörjade samarbetet med Carl Hansen. Bland det första han gjorde – bara några veckor in i samarbetet – var att rita CH24, mer känd som Y-stolen. Det var som om den pratade ett språk ingen hunnit lära sig ännu. Den stod för en banbrytande minimalism, flyhänt och tekniskt fenomenal. 70 år senare syns den fortfarande med imponerande regelbundenhet i inredningsreportage världen över. Efter det plötsliga genombrottet vände sig Wegner inte om utan sköt fart in i 1950-talet med tydliga idéer för hur han skulle möta upp en efterkrigstid som suktade efter nya uttryck.

Hans J. Wegner var i grunden utbildad möbelsnickare med säker känsla för träarbeten och omtalad för sin livslånga strävan efter, ja, perfektion. Men Wegner gjorde mer än magiskt komfortabla och smått minimalistiska sittmöbler, där den avgörande, finmejslade dimensionen är knappt skönjbar men kännbar. Wegner ritade föremål som möblerade hela hem med samma handlag, från sängbord till vitrinskåp. Och Carl Hansen & Søn tillverkade mer än möbler av Hans J. Wegner.

Editorial Splash 2 -Känsla för klassiker

“En ursprunglig modell återskapas inte bara, utan multipliceras i en rad nya material och färger – en succé.”


Under 1950-talet slog det danska möbelundret igenom internationellt och blev synonymt med den fortfarande gångbara termen ”scandinavian modern”. Kaare Klint var ”urmodernisten”, den som visade vägen och även var lärare åt många i den nya vågen. Företag som Carl Hansen & Søn, Fritz Hansen, E. Kold Christensen, Bovirke, Ry Møbler, PP Møbler, Johannes Andersen, Fredericia Stolefabrik samarbetade med formgivare som Wegner, Arne Jacobsen, Poul Kjaerholm, Finn Juhl, Børge Mogensen, Grete Jalk, Arne Vodder, Bodil Kjaer, Nanna Ditzel, Verner Panton, Peter Hvidt och Orla Mølgaard-Nielsen... strömmen av talang och tillverkare som tog tillvara på den verkade outsinlig. Men över tid torkade produktionen ut, annat efterfrågades, företag försvann, den som var intresserad av ikonisk dansk design fick förlita sig till antikmarknaden och turen.

Det är i den kontexten som Carl Hansen & Søns gärning ska ses. Företaget har inte bara hållit sig flytande när andra dykt för djupt i lågkonjunkturer, utan seglat ut på allt större farvatten. Det är fortfarande ägt av familjen Hansen och tillverkar fortfarande sina möbler i egen verkstad utanför Odense med betoning på kvaliteten i hantverket. Man förvaltar sin egen historia med klarsyn, och har även förvärvat andra mindre snickerier och företag där det har följt med ritningar och rätt att producera. Det gör att man i dag minst sagt har välfyllda arkiv att ösa ur. Carl Hansen & Søn kan tillverka designklassiker av ett tiotal danska formgivare. Och gör det på kreativa sätt. En ursprunglig modell återskapas inte bara, utan multipliceras i en rad nya material och färger – en succé.

Häromåret köpte Carl Hansen & Søn Rud Rasmussens vackra historiska snickeri på antikhandlarnas och auktionshusens Bredgade mitt i Köpenhamn. Det kommer med start i höst att användas till restaurering av gamla möbler. Utöver att värna det som har älskats i 70 år för kvaliteten och de oupphörligt moderna linjerna samarbetar Carl Hansen & Søn med ett tiotal av dagens framstående designers, som Tadao Ando, EOOS och Brad Ascalon.

Kanske blir även det en kulturskatt som vägrar samla damm i arkiven.

Editorial Splash 3 -Känsla för klassiker

Text av Rikard Lind

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01