Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Karins nya färger

2022-01-31

Karins nya färger

När Bruno Mathsson döpte sin möbelkreation efter sin fru kom hon att bli en del av svensk möbeldesigns historia. Nu tar den nästan 50-åriga fåtöljklassikern Karin 73 steget in i 2020-talet, klädd i två nya färger.

Bruno Mathsson träffade sin blivande fru Karin Swärd på 40-talet och 1969 formgav han den första möbeln tillägnad henne. Fåtöljen Karin blev snabbt en klassiker och fyra år senare lanserades uppföljaren Karin 73.

Spola fram tiden knappt ett halvt sekel och Nordiska Galleriet och DUX bjuder in Bruno Mathssons möbel till ett nytt årtusende. Inspirerad av Karin 73:s förmåga att röra sig mellan generationer för man samman fåtöljens tidlösa design med dagens puls och klär den i två nya färger. Fåtöljen säljs exklusivt på Nordiska Galleriet i en limiterad upplaga i grönt och lila med tio numrerade exemplar per färg.

Designen har inte ändrats. Djuphäftad i rygg och sits ger den ett retroinspirerat uttryck. Den har även ben med hjul som gör den lätt att placera och flytta.

Editorial Splash 1 - Karins nya färger
Editorial Splash 2 - Karins nya färger

”Det ultimata sittandet är en konst, vilket det inte bör vara.”

Bruno Mathsson var formgivare, konstnär och arkitekt – en innovatör i ständig utveckling. Han räknas vara den formgivare som haft störst påverkan på modern svensk möbeldesign. Mathsson växte upp i Värnamo som snickarlärling i en familj med flera generationer av snickare. Samtidigt fascinerades han av möjligheterna att utveckla möblers funktion och form och driven av funktionalismens idéer började han studera på egen hand. 1929 fick han tillgång till Röhsska Konstslöjdmuseums böcker och tidskrifter och snart skickades boklådor via tåg mellan Värnamo och Göteborg.

I ett försök att prova sina teorier fick Bruno Mathsson 1931 möjligheten att designa en stol till lasarettet i Värnamo. Personalen tyckte emellertid att stolen var så ful att de ställde undan den på vinden – för att sedan ta fram den igen efter Mathssons genombrott.

Editorial Splash 3 - Karins nya färger

Han slog igenom internationellt 1937 under världsutställningen på Paris Expo och därefter följde en närmare 50 år lång karriär med erkännande världen över. Mångfaldigt prisad har Bruno Mathsson ställt ut på såväl museum som i utställningar från USA till Japan.

”Det ultimata sittandet är en konst, vilket det inte bör vara. I stället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan konst, att sittandet i dem icke blir någon konst", ska Bruno Mathsson ha sagt. Kanske var det också tack vare hans förmåga att aldrig sluta utforska möblers design och funktion som han lyckades med konststycket att både ligga rätt i tiden och före den på samma gång.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01