Konsten att skapa en matta | Nordiska Galleriet

Konsten att skapa en matta

Var gränsen går mellan konst och inredning kan debatteras. Men de bästa kreationerna är kanske de där gränsen inte behöver dras, som Dusty Decos samarbete med konstnären Alexandra Karpilovski.

dusty-deco-alexandra-karpilovski-tie-dye-beige

Om man scrollar genom Alexandra Karpilovskis Instagram-feed möts man inte helt oväntat av konst. Konturerna av nakna kroppar och fält av distinkt färg på kanvas, men även på väskor, kläder, väggar och tyg. I slutet på januari packade hon ihop sin utställning på galleriet Misschiefs i Stockholm. Ungefär samtidigt släppte hon ett samarbete med Dusty Deco; en kollektion mattor i limiterad upplaga på vilka Karpilovskis karakteristiska kroppar vilar mot en batikfärgad bakgrund. Den flammiga färgen får nästan kropparna att lyfta från underlaget och sväva ovanför tyget.

– Vi älskar kontrasten, dramatiken och den joie de vivre som är så närvarande i hennes arbete. Därför är det fantastiskt att samarbeta kring den här unika kollektionen, berättar Edin, en av Dusty Decos grundare, om samarbetet.

dusty-deco-alexandra-karpilovksi-tie-dye-blue

Alexandra Karpilovski.

dusty-deco-alexandra-karpilovski-tie-dye-beige-and-blue

Alexandra Karpilovski Tie Dye Beige, Alexandra Karpilovski Tie Dye Blue.

Dusty Decos resa börjar för mer än 10 år sedan då Edin och Lina Kjellvertz besökte loppmarknader och köpte möbler och inredningsdetaljer till sin lägenhet. Snart upptäckte de en marknad för försäljning av vintage-föremål och idéen föddes till det som kom att bli varumärket Dusty Deco.

Efter att ha drivit ett flertal butiker i Stockholm bor och arbetar nu paret på Mallorca. Sedan 2020 ligger fokus på egenproducerade och vintageinspirerade möbler, mattor, belysningsföremål och inredningsdetaljer. Intresset för Alexandra Karpilovskis konst har funnits redan från Dusty Decos start.

– Jag har varit ett fan av Karpilovskis arbete sedan flera år tillbaka då våra vägar möttes på Södermalm i Stockholm. Vi har hållit kontakten sedan dess och Dusty Deco har alltid haft en av hennes vackra, dramatiska verk i vårt hem och i våra showrooms, berättar Edin

dustydeco-showroom

Dusty Deco 2022 kollektion.

Alexandra Karpilovski föddes 1988 och kom till Sverige från Ukraina. 2014 tog hon examen från The Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och bor nu mellan Stockholm och Bergamo i Italien. Hennes multidisciplinära konstnärskap har rört sig mellan målningar, installationer, ljud, skulptur och poesi och mixat sig med genrer som mode och inredning.

För Edin och Lina Kjellvertz har Dusty Deco alltid handlat om produkter som de själva verkligen älskar och skulle vilja ha i sitt eget hem. Ett samarbete med Alexandra Karpilovski låg inte långt borta.

– De batikfärgade mattorna som vi tagit fram tillsammans med Alexandra är konstverk i sig själva och har redan en speciell plats i våra hjärtan liksom i vårt hem, säger Edin.

Dusty Decos och Alexandra Karpilovskis mattkollektion säljs nu i en limiterad upplaga på Nordiska Galleriet.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)