Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Konsten framför allt

2020-12-21

Konsten framför allt

Hitta, hänga, matcha. Genom att kombinera ett 70-tal ständigt varierade verk med butikens internationella designmöbler har Ditte Lauridsen på kort tid etablerat Nordiska Galleriet som en Stockholms mest spännande scener för samtidskonst.

Många väljer möblerna först. Ditte Lauridsen börjar med konsten, alltid konsten, sedan inredningen. Passionen som driver henne är framför allt att hitta den mest intressanta samtidskonsten, och därefter att presentera den på sätt som visar hur den bäst kommer till sin rätt i våra hem.

Sedan 2018 är Ditte Lauridsen konstansvarig på Nordiska Galleriet. Där förfogar hon över tre våningsplan med internationella moderna designmöbler och objekt av högsta kvalitet att matcha konsten med. Omkring 70 konstverk visas samtidigt i butiken. Både verken och möblemangen byts ut med jämna mellanrum.

– Möbler, form och konst har alltid gått hand i hand, säger Ditte Lauridsen. Egentligen är det konstigt att vi inte sett mer konst i liknande, mer möblerade miljöer tidigare. Jag känner inte till någon annan som lika tydligt visar hur inredning och konst bäst kompletterar varandra som vi gör.

Editorial Splash 1 - Konsten framför allt

Gallerierna visar konstnärens idé på det sätt som konstnären önskar, fortsätter Ditte. På så vis kan det bli lättare för betraktaren att förstå konstnärens vision. Men jag är övertygad om att något annat väcks när man får se konsten i ett möblerat rum. Att gå in i en designbutik full med nästan lika många konstverk som fantastiska möbler är inte bara inspirerande, utan också en unik möjlighet att uppleva kuraterad konst. Min förhoppning är att kunderna ska se både konstnärskap de känner igen i en ny kontext och få chansen att upptäcka helt nya favoriter.

Ditte Lauridsen började sin konstkarriär på Lars Bohman Gallery (numera Bohman Knäpper) 2007, ett av Stockholms ledande gallerier. Genom att sedan gå från den etablerade gallerivärlden till Dusty Decos butiker för vintagedesign tog hon ett första steg mot att sätta konsten i nya, möblerade sammanhang och få fler, som redan är intresserade av design och inredning, att upptäcka den. Det är en ambition som hon har förstärkt i och med uppdraget på Nordiska Galleriet. Där hängs konsten om en gång i månaden, minst, utöver separatutställningarna – fem stycken bara i höst.

Det är en konst i sig att hitta verk som harmoniserar med de utmanande möblerna vi har i butiken, ler Ditte. Så fort en möbel byts ut eller en lampa hängs om är sannolikheten stor att jag gör detsamma med konstverken för att skapa rätt balans. Att hitta all konst är en process som pågår nästan dygnet runt.

Jag besöker gallerier, mässor, muséer, ateljéer och privata samlare i princip världen över för att få inspiration, berättar Ditte. Det som driver mig är att få uppleva den där aha-känslan. När den inträffar blir jag väldigt ivrig över att dela med mig av upptäckten.

Vilken typ av konst visar ni på Nordiska Galleriet?

Ett brett utbud av samtidskonst. Nya såväl som väletablerade konstnärer, i alla genrer och prisnivåer. Hittills har det varit fokus på skandinavisk konst men framöver kommer vi visa mer internationell konst.

Konsten är inlånad från olika gallerier, vilka annars aldrig lånar ut till andra än muséer. Ditte väljer de originalverk hon anser är bäst, men det är fortfarande gallerierna som representerar konstnärerna. Nordiska Galleriet blir som ett extra skyltfönster och du kan köpa verken direkt från butiken. Därutöver kan du köpa editioner, numrerade upplagor, som även säljs på Nordiska Galleriets sajt.

Editorial Splash 2 - Konsten framför allt

Häng i, häng rätt

Ditte Lauridsen om hur du bäst hänger konst hemma

Bestäm vilken miljö och atmosfär du vill ha i de olika rummen. Följ känslan som möblerna och inredningen har.

Häng verken från samma mittpunkt, 148 centimeter brukar vara bra att utgå från för att få balans. I hem kan det vara svårt att hålla sig till det men försök hitta en mittpunkt som fungerar hos just dig.

Frångå 148-cm-regeln när det finns utrymme. Kör en rysk hängning, som betyder att du hänger från rummets hörn och börjar uppe vid taket.

Regler är till för att brytas. Frångå även den första regeln här och välj konstverk först och inred utifrån det. Det kan ta en oväntad och befriande utveckling!

Hem blir mer dynamiska med konst i olika tekniker. Blanda måleri, foto, skulptur, teckning, samt video. Och storleken spelar roll. En pytteliten Yayoi Kusama-målning kan vara mycket intressantare än en stor.

Glöm inte utrymmen som toalett, hall och trapp. Ett litet Juri Markkula-verk har förmågan att förvandla vilket svårt utrymme som helst.

Text: Eva Magnuszewska. Foto: Erik Olsson

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01