Sitting & living in the 80’s | Nordiska Galleriet

Sitting & living in the 80’s

80-talet - älskat, hatat och kanske århundradets mest spretiga decennium. Om du frågar tio personer vilken stil de associerar med 80-talet så är det inte omöjligt att du får tio olika svar.

ligne-roset pumpkin-sofa

Pumpkin Sofa - Ligne Roset

Här finns mjuka pasteller, skrikiga neontoner och starka blockfärger. Pudrigt rosa, skrikigt limegrönt och kraftigt koboltblått gick liksom hand i hand, eller i alla fall sida vid sida, genom 80-talet. På samma sätt kunde en småblommig Laura Ashley-tapet utan större motsättningar bo granne med en djärvt formgiven möbel i Memphisanda.

Ja, 80-talet är ett stundtals högljutt årtionde, det är discoglam med spegelväggar, exotiska porslinsdjur och glasbord infattade i kromade stålramar. Kitschigt och smaklöst tycker några medan andra omfamnar och välkomnar det som så markant skiljer sig från 70-talets furumöbler och massivt tunga bokhyllor i mörka träslag.

Det är som att det under detta årtionde pågår en ny folkrörelse där inredning på allvar blivit var mans, och kvinnas, intresse. Det är plötsligt en självklarhet att vi inte bara väljer inredning som är praktisk och funktionell, den ska också, på samma sätt som dina kläder, tala om vem du är och spegla din personlighet. Dessutom gör det ständigt ökande utbudet av möbler och detaljer för hemmet att det finns mycket att välja bland, något som gör det möjligt att styla om hemmet oftare och mer genomgående än tidigare.

kallemo concrete

Concrete - Källemo.

Och parallellt med att A-ha spelas på radion och Dirty Dancing på filmduken blir många designklassiker till på ritborden, varav några kanske till och med är mer älskade idag än när de först visades för världen.

Det är inte osannolikt att Jonas Bohlins stol Concrete är den första möbel vi associerar med svensk 80-talsdesign i kombination med global succé. Stolen var en del av Bohlins examensarbete från Konstfack 1981 och var, precis som namnet antyder, gjord i betong. Idag produceras Concrete av Källemo och materialvalen har blivit betydligt lättare och mer hanterbara.

“Parallellt med att A-ha spelas på radion och Dirty Dancing på filmduken blir många designklassiker till på ritborden, varav några kanske till och med är mer älskade idag än när de först visades för världen.”

Möbler med skinnklädsel blir viktiga under 80-talet, inte minst bland fåtöljer och 1982 kommer Spider Chair från DUX. Och visst andas den av 80-tal, kanske lite extra när den kläs i vitt skinn, men samtidigt är designen så tidlös att den kan placeras i så gott som alla sammanhang. Och just det berättigar den väl till epitetet ”modern klassiker”.

ligne roset plumy-sofa

Plumy Sofa - Ligne Roset

En möbel som definitivt också platsar i samma kategori är Bruno Mathssons snurrfåtölj Mi 459 Minister från 1986. En stol som inger pondus, både i sig själv och för den som sitter i den. Möbeln blev den sista att lämna Mathssons välfyllda skissblock, två år senare avlider han efter en lång sjukdomstid.

Ett helt annat uttryck av 80-talet har sittmöbeln Plumy. Ritad av Annie Hiéronimus 1980 för franska Ligne Roset och troligtvis en drömmöbel för varje dåtida flickas tonårsrum, inte minst den bubbelgumsrosa varianten. Som ett mycket lyxigt alternativ till saccosäcken som annars hade en given plats i många hem vid den här tiden. En period då mjukt säckiga sittmöbler älskades lika mycket som sina mer stramt formgivna följeslagare från samma generation. Efter ett antal år i träda nylanserades serien Plumy 2016 och finns även som soffa.

Sofa With Arms är ett litet arkitektoniskt konstverk. Stolen ritades 1982 av japanska Shiro Kuramata för Cappellini. Här finns både de kromade metallrören och de lite mjukare geometriska formerna som förenar tidsepoken på ett utmärkt sätt.

cappellini/sofa-with-arms

Sofa With Arms - Cappellini, Metaphora Coffe Table - Martinelli Luce.

Glas som material präglade generellt en stor del av vår inredning under 80-talet, och det oavsett om det var som ren dekoration i form av vaser och skulpturer, som bordsskiva, fönsterglas i ett vitrinskåp eller som spegelglas på våra väggar, garderobsdörrar eller på några andra ytor som kunde förstora och förlänga rummet. Ettore Sottsass sex speglar i serien Dionisio, ritad för Glas Italia, är alla exempel på Memphisgruppens och 80-talets fascination för starka färger, geometriska former och just speglar. Vågat, edgy och utan strikta regler.

Ett tidstypiskt soffbord är Alanda från B&B Italia, ritat av arkitekten och formgivaren Paolo Piva. Med sina uppochnervända pyramidformade ben och glasskivan är bordet en klassiker som togs upp i produktion igen efter Pivas död 2017.

“Älskar du 80-talet så finns det alla möjligheter att leva ut det till fullo, annars går det lika fint att plocka russinen ur kakan och placera din favorit i en helt annan kontext.”

I Metafora Coffee Table hittar vi inte bara glaset utan också en annan 80-talsfavorit, marmorn. Den utgör de fyra unika benen i form av en kub, en sfär, en cylinder och en pyramid som kan placeras fritt efter tycke och smak under bordsskivan. Bordet ritades för Martinelli Luce av det äkta paret Lella och Massimo Vignelli som arbetade tillsammans i över 50 år och står bakom en stor formskatt från många olika områden.

DD Arco Armchair - Dusty Deco

Men måste 80-talsdesign vara äkta? Det vill säga måste den komma från just den perioden? Inte alls. Årtiondets palett av uttryck fortsätter att inspirera även dagens formgivare. Från Dusty Deco kom 2020 DD Arco Armchair, en härligt lekfull fåtölj i Memphisgruppens anda.

Från flera varumärken kommer även mattor som öppet flörtar med eran, som Tacchinis Rituala Rug med sina geometriska former eller Color Carpet 05 från danska HAY i pastellfärgade färgblock. Och det finns mycket mer att hitta som präglats av ett stilmässigt både vilset och formstarkt decennium. En tid fylld av färg, form och material i en ambivalent med ocensurerad tid. En tid fylld av designglädje.

Älskar du 80-talet så finns det alla möjligheter att leva ut det till fullo, annars går det lika fint att plocka russinen ur kakan och placera din favorit i en helt annan kontext.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)