Soriana – en efterlängtad comeback | Nordiska Galleriet

The comeback of an icon

Tobia Scarpa fick 1969 i uppdrag av Cesare Cassina, en av de två bröderna bakom varumärket Cassina, att skapa en möbel för utställningen i Cologne.

soriana_cassina

Resultatet blev Soriana, en fåtölj som än idag ses som helt unik, men då den nådde marknaden 1970 verkligen slog den ner som en mjukt formad och högt lovordad bomb i möbelvärlden. Ett mästerverk som direkt belönades med både det åtråvärda priset Compasso D'Oro och designintresserade privatpersoners jubel.

Drygt 50 år har passerat sedan det första exemplaret tillverkades och under många år var serien helt ur produktion och blev istället ett hett eftertraktat villebråd på auktioner och hos vintagehandlare. Och många soffor och fåtöljer har under tiden restaurerats, renoverats och omsorgsfullt vårdats hos tapetserare världen över.

soriana_cassina

Men den som väntar på något gott…

För nu gör Soriana ett storstilat återtåg, och både fåtöljerna och 3-sitssoffan finns med klädsel både i läder och tyg och i ett stort urval av kulörer.

Soriana är unik både i sitt visuella uttryck och sin konstruktion, den har ingen inre hård uppbyggnad utan den mjuka möbelkroppen hålls samman av metallklamrar som också skapar en effektfull drapering på baksidan. Att säga att den är inbjudande är en underdrift, här är det snarare en omöjlighet att motstå frestelsen att kasta sig ner och luta sig tillbaks.

soriana_cassina

Helt enkelt definitionen på den ultimata loungemöbeln. Så är den också döpt efter mjukheten hos en katt, det efter att Scarpa gett bort den första prototypen i present till sin fars vän som utbrast ”Åh, den är lika mjuk som Soriana!”, familjens siameskatt.

Utöver den mjuka och välkomnande känslan är Soriana applicerbar i nästan vilket rum som helst, oavsett om det är som en ensam fåtölj i läshörnan eller i en hel grupp, som den centrala samlingsplatsen i vardagsrummet.

En efterlängtad comeback av en bit utsökt designhistoria från ett årtionde som är lika högaktuellt idag som då det begav sig.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)