Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

2020-09-24

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

I utställningen Too Far Away – Too Close på Nordiska Galleriet i Stockholm visas delar av Pernilla Zettermans omfattande arbete Close (2001-2017) där hon behandlar teman som disciplin, kontroll, hängivenhet, närhet, distans och prestation. Med teknisk precision låter Zetterman oss komma nära hästars kroppar.

Vernissage 30 september 2020, kl 17-19 på Nybrogatan 11 i Stockholm.
Utställningen pågår 30 september – 4 november 2020.

I utställningen Too Far Away – Too Close bjuder Zetterman på en rumslig gestaltning där olika teman flätas samman till en helhet. Untitled No. 11-16 är en svit fotografier av föremål som används för att kontrollera och reglera hästar och på detta sätt visualiserar Zetterman ett regelsystem hon verkar dras och längta till. Hon söker ofta efter en struktur, något att följa och hålla fast vid i sina verk. En serie inramade objekt blir tydliga symboler för minnen och för en rad smärtsamma farväl. Det vi ser är inramade tofsar med tagel från hästar som betytt något speciellt för Zetterman genom livet i vackra boxar med bruna träramar. Verkens titlar är namnen på hennes saknade hästar, vilket gör verken än starkare. Även verkens presentation visar på en stram ordning.

I serien Stay och When tar Zetterman sin utgångspunkt i gamla familjefotografier och minnesbilder varefter hon rekonstruerar scener från det förflutna i samspel med aktuella observationer. Förhållandet mellan dåtid och ett nu är närvarande parallellt i iscensättningarna och här är människokroppen i fokus. Fötter som vi annars inte ser under bordet visar på spänningar och händer som möts visar på kroppars närhet men också på kroppars avstånd. I många av Zettermans verk skildras en stark närhet, i synnerhet i konstnärens relation till hästen. När djuret är frånvarande, som i dessa två serier, finns ofta en distansering. Möjligen är distansen påtvingad. Alltid finns en önskan om att ha en ouppnåelig kontroll. Något knyter sig, begränsar, isolerar.

Editorial Splash 1 - Pernilla Zetterman

Turn Down Center Line är en installation som består av två svartvita videoslingor. I ena verket genomför två flickor ett träningspass menat för hästar. En intar hästens roll och den andra driver henne med en piska att upprepade gånger gå runt eller jogga bunden i en cirkel. Det är en lek och ändå träning med stort allvar i en märklig kombination. I andra delen av verket sker träningen i en grupp och med käpphästar. I iscensättningen Exercise No 4 är det en vuxen kvinna som är fastbunden, även denna gång med ett rep fäst i midjan. Teman går igen men Zetterman ger oss vitt skilda visuella äventyr i sina verk.

Editorial Splash 2 - Pernilla Zetterman

Pernilla Zetterman om utställningen: ”Jag arbetar med arvet och de beteendemönster som format mig till att bli den jag är – att vara fast i en längtan efter trygghet, i ett mönster generation efter generation.”

Verk i utställningen ingår Zettermans monografier Behave utgiven av Hatje Cantz Verlag (2009) med text av Urs Stahel (Fotomuseum Winterthur) och Turn Down Center Line som kom ut på Kerber Verlag 2017. Form och koncept på Turn Down Center Line stod Sandra Praun och Oscar Guermouche för.

Text av Linda Bergman

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01