Magazine

Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige

Att den skapades för 50 år sedan men är en av de mest omtalade nyheterna 2020 säger allt om dess status. Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige.

Om du själv fick designa en soffa att leva med resten av livet – hur skulle den se ut? Som Camaleonda kanske. Smart, sofistikerad och raffinerat enkel. Du kan själv förändra den hur du vill när du vill och aldrig få anledning att tröttna.

Att kalla Camaleonda för soffa är egentligen att vara blygsam i överkant. Namnet är en sammanslagning av italienskans camaleonte (kameleont) och onda (våg) och understryker de flexibla egenskaperna och oändliga möjligheterna. Det är ett byggbart system med kvadratiska moduler och lösa arm- och ryggstöd. Du flyttar runt och sätter ihop dem som du vill på ett snillrikt sätt med hakar och öglor. Systemet blir vad du gör det till: En enda fåtölj, ditt vardagsrums livsnerv eller ett helt loungelandskap. Camaleonda är ett glamouröst interiör-tetris för vuxna.

Mario Bellini ritade Camaleonda år 1970, som en reaktion på den tidens antingen stela traditionella stoppmöbler eller omöjliga space age-experiment. Idag, fem decennier senare är Camaleonda en sann designikon.

När B&B Italia beslutade att relansera Camaleonda var det en självklarhet att åter vända sig till Mario Bellini i arbetet med att uppdatera soffsystemet.

- När de frågade mig så insåg jag direkt att jag inte skulle kunna ändra själva formen, berättar Mario Bellini. Det finns ingen anledning. Den är lika relevant i dag som då. Däremot jobbade vi in i detalj med nya och förbättrade material.

Formmässigt förenar Camaleonda en strikt kvadratisk geometri med en mjukare, bulligare rondör och sensuella draperingar på ett anslående sätt. Det är framför allt innanmätet som har uppdaterats där hållbara material och en förhöjd komfort har prioriterats. Du har ännu fler färger (fem) och material – hela B&B Italias sortiment – att välja på nu, men i övrigt har inget ändrats till det yttre från 1970. Det är en 50-åring som aldrig har känts vare sig modernare eller begärligare.

- Med Camaleonda är möjligheterna oändliga och det ger en känsla av obegränsad frihet, skiner Mario Bellini. Just därför tror jag att den är det bästa jag någonsin har designat.

Camaleonda finns i båda våra showroom i Stockholm och Göteborg.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Kundtjänsten är öppen Nå oss via mail, telefon eller chatt
Öppettider kundtjänst
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11, 114 39 Stockholm
Mån-Fre 10:00-18:00
Lördag 10:00-17:00
Söndag 11:00-16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A, 431 37 Mölndal
Mån-Fre 10:00-19:00
Lördag 11:00-17:00
Söndag 11:00-17:00
Stäng rutan