Inredaren guidar till rätt belysning | Nordiska Galleriet 1912
EASTER SALE - 12-20% RABATT PÅ ALLT*EASTER SALE - 12-20% RABATT PÅ HELA SORTIMENTET*
Support

Inredaren guidar till rätt belysning

Golvlampa, taklampa eller bordslampa? Stor eller liten och hur högt ska lampan sitta? Vi pratade med Nordiska Galleriets inredare Lisa Viberg, Head Interior Designer, för att få guidning.


Hur ska man tänka när man väljer belysning?

– Tänk efter vilket behov du har i just det rummet. Ska lampan bara vara dekorativ eller ska den även fylla en funktion? Ska den vara maffig eller diskret? Ska det vara infällda spottar eller vill du ha en större installation? Fundera på vad du vill säga med belysningen, vilken känsla du vill ge.

Hur många ljuskällor bör det finnas i ett rum?

– Det ska alltid finnas minst tre lampor i ett mindre rum, men ju större rummet är desto fler lampor. Ett normalstort vardagsrum ska gärna ha 5–6 lampor och välj gärna lampor som har belysning riktad både uppåt och nedåt. En lampa som lyser nedåt skapar en mer intim stämning medan en lampa som lyser uppåt får rummet att verka större.

Finns det någon ljuskälla man bör utgå ifrån?

– Jag går på känsla, men brukar börja med huvudbelysningen, det vill säga takbelysningen. En person som vill ha tekniska lösningar kanske snarare börjar med spottarna samt styrning på dessa.

Hur och var placerar man lamporna?

– Generellt brukar vi säga att man hellre ska placera lampan för högt än för lågt och att lampor som ska hänga över bord alltid ska vara mindre än bordet. Har man flera ljuskällor är det bra att placera dem med cirka 50-80 centimeters mellanrum. Om lampan ska placeras mitt i rummet, är utgrenande eller i glas så kan den ha större volym och vara maffigare. Tänk bara på att inte skymma eventuell utsikt genom fönster. Väljer du en större lampa, komplettera då med några mindre, diskreta.

Vad missar man oftast när man belyser ett rum?

– Ofta väljer man funktionen först och utseende sist. De flesta börjar med spottar och föredrar att lägga mycket fokus på teknisk belysning. Jag tycker att det är spännande att få in några stora vintagelampor så att hemmet blir unikt. Glöm inte heller den kompletterande belysningen. Det är belysning som tillför myskänsla, men som kanske inte har en funktion. Bords- och golvlampor i glas ger ofta fina intryck. Du kan hitta otroliga lampor med muranoglas på italienska vintagesidor. En sådan typ av lampa gör oerhört mycket för rummet.


Logga in

Logga in för att se dina beställningar, spara dina önskelistor och hantera dina leveransuppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Glömt lösenordet? Klicka här
Kundtjänst Nå oss via mail, telefon eller chatt
Öppettider kundtjänst
Mån-Tor 08:00 - 18:00
Fre-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11, 114 39 Stockholm
Mån-Tis 12:00-18:00
Ons-Fre 11:00-18:00
Lördag 10:00-17:00
Söndag 11:00-16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A, 431 37 Mölndal
Mån-Fre 10:00-19:00
Lördag 11:00-17:00
Söndag 11:00-17:00
Stäng rutan