Sätt ljus på konsten
EASTER SALE - 12-20% RABATT PÅ ALLT*EASTER SALE - 12-20% RABATT PÅ HELA SORTIMENTET*
Support

Sätt ljus på konsten

Ge konsten den plats den förtjänar i hemmet. Vi har pratat med Ditte Lauridsen, Head of Art på Nordiska Galleriet, om hur du lyckas med belysningen.Vilket är det vanligaste misstaget man gör när man belyser konst hemma?
– Generellt har alla rum för få ljuspunkter, och jag tror att det vanligaste misstaget är att man inte belyser konsten över huvud taget. Genom att belysa konst som hänger på väggarna öppnar du upp rummet. De belysta verken blir som små fönster och skapar därmed en känsla av rymlighet som gör att rummet upplevs som större.

Vilken typ av ljuskälla och armatur ska man satsa på?
– Jag rekommenderar alltid spotlights, gärna sådana som går att dimra och som ger dig möjlighet att beskära ljusets spridning. Mer specifik än så är det svårt att vara eftersom det beror så mycket på vilken typ av verk du har, hur den övriga belysningen i rummet ser ut och, framför allt, vad du vill skapa för känsla. Alla dessa faktorer spelar in när du ska välja belysning till konsten hemma.

Vilken betydelse har ljusets temperatur för hur man upplever konstverken?
– Temperaturen påverkar upplevelsen av konstverken något enormt. Som ett förenklat exempel kan du tänka på vad olika filter gör för en instagrambild. På samma sätt påverkar ljustemperaturen hur ett konstverk upplevs. För bäst återgivning av verket är det ett vitt, svalt ljus man ska satsa på, det vill säga så hög temperatur som möjligt. Ibland vill vi kanske inte återge verket på ett korrekt sätt, och då kan man laborera mer med temperaturen. 

Hur ska man tänka kring ljusets placering och riktning i förhållande till verket?
Jag skulle satsa på att punktmarkera konstverket rakt framifrån. Självklart finns det konst som mår bättre av att belysas från andra vinklar, men rakt framifrån är generellt en bra regel. Om man har möjlighet tycker jag att man ska ta hjälp av en expert för att få till det rätt.

Logga in

Logga in för att se dina beställningar, spara dina önskelistor och hantera dina leveransuppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Glömt lösenordet? Klicka här
Kundtjänst Nå oss via mail, telefon eller chatt
Öppettider kundtjänst
Mån-Tor 08:00 - 18:00
Fre-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11, 114 39 Stockholm
Mån-Tis 12:00-18:00
Ons-Fre 11:00-18:00
Lördag 10:00-17:00
Söndag 11:00-16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A, 431 37 Mölndal
Mån-Fre 10:00-19:00
Lördag 11:00-17:00
Söndag 11:00-17:00
Stäng rutan