Magazine

Till dig som letar efter ljusets källa

En lampa är ingen lampa utan sitt ljus. Trots det lägger de flesta av oss mycket tid och fundering på att hitta den perfekta armaturen till våra hem, men inte en tanke på armaturens existensberättigande: ljuskällan. Därför kommer här allt du behöver veta om LED, Lumen, Kelvin, RA och mycket mer som kommer att hjälpa till att göra ditt hem till en ljusare plats.

Det spelar ingen roll om din armatur är av trä eller stål, tyg eller aluminium, koppar eller mässing. Ljuskällan är den absolut viktigaste delen för att lampan ska upplevas på rätt sätt därhemma. Utan rätt värme och färgåtergivning blir den där armaturen inte alls den fantastiska inredningsdetalj som du önskat; Istället för att förstärka ditt hem kan den i värsta fall förstöra hela känslan.

Det har författaren till den här artikeln själv upplevt, när hon märkte att hennes neddimrade downlights gav ifrån sig ett kallt och grått ljus. Hur kan det bli så, och vad ska man tänka på?

Oscar Nyström, en av världens främsta ljusdesigners, idag verksam på egenstartade Art of Light hjälper allt från hotell, restauranger, museum och privatpersoner världen över med ljussättning. Globen, NK:s anrika tehandel och exklusiva Royal Manssour i Marocco är exempel på några som har fått hjälp med ljusdesignen av Oscar och Art of Light.

-Att välja rätt ljuskälla är mer komplext än det först verkar. Som sedan LED-lampans intåg har blivit än mer komplicerat. Och det är svårt att hitta vägledning. Mitt råd är att själv lära sig grunderna, för att kunna ta ett medvetet konsumentbeslut. De flesta lamp-återförsäljare idag har helt enkelt inte tillräcklig kunskap för att hjälpa dig.

Därför tar vi hjälp av Oscar i denna exklusiva guide för en djupare kunskap om ljusets många källor.

Förstå ljuskällans historia

För några år sedan gick vi över från glödlampa och halogen till LED. I och med det gick också svenska hem från det varma inbjudande ljuset som vi var så vana vid, till något betydligt kallare. En vanlig glödlampas varma sken ligger på 2700 Kelvin (som vi ska återkomma till). LED-lampan gav oss det iskalla 3000–4000 Kelvin. Idag är det svårt att se skillnad mellan skenet från en LED- och en glödlampa. Och nästan alla ljuskällor är just av LED-modell.

Trots det lever många kvar i det gamla sättet att se på ljuskällan; Man går till affären och köper en lampa efter effekt och ljusflöde. Men det är alltför grundläggande. Om du ska hamna rätt med din ljuskälla måste du ställa om hela ditt sätt att tänka.

Välj LED

LED, eller Light Emitting Diode, består av små högintensiva lysdioder istället för glödtrådar. Fördelen med glödtrådar är att de alltid ger samma sken. Men de alstrar också mängder av energi i form av glödljus och värme. Och brinner upp snabbt. En LED-lampa lyser i 30 - 50 000 timmar, alstrar i stort sett ingen värme och har en fem gånger lägre strömförbrukning. Dessutom ger den numera samma känsla som en glöd eller halogen-lampa.

Glöm Watt och fokusera på Lumen

Förenklat står Watt (W) för effekt, och mäter en glödlampas energiförbrukning. Detta begrepp går inte att översätta till LED-lampan (en LED på 7W kan lysa upp precis lika bra som en glödlampa på 40W). Därför finns Lumen (lm) som man idag mäter ljusstyrkan i och det mätvärde du ska titta på för att hitta passande ljusflöde för din armatur. Man kan säga att dekorationsbelysning bör ha ganska lågt lm, allmänbelysning något högre och arbetsbelysning högst.

Välj rätt färgtemperatur

Kelvin (k) mäter färgtemperaturen och är ett otroligt viktigt värde när du ljussätter hemma. Full Kelvin är 10 000 k och motsvarar en klarblå himmel. Ett stearinljus har ungefär 1800 k. Alltså: ju lägre kelvin-värde desto varmare ljus. Köp alltid en lampa med temperatur under 3000 k.

Och rätt färgåtergivning

RA, eller CRI – color rendering index, står för färgåtergivning. Solljus, glödljus och halogenljus har alla ett RA-värde på 100, vilket betyder att de ger en 100-procentig färgåtergivning; alla färger upplevs sanna i deras sken. De flesta LED-lampor som du hittar i butik idag ligger på 85–90, vilket är okej. Men det bästa är att hitta en LED-lampa med RA på 95–98.

Dimra dig till varmare ljus

Dim-to-warm är kanske den viktigaste funktionen att satsa på i dagens LED-lampelandskap. Vi människor är sedan hundratals år vana vid glödljus, vilket när man dimrar det automatiskt blir varmare. Men så funkar inte LED; Dimrar man ner en statisk färgtemperatur kommer ljuset att upplevas grått. Köp därför alltid en så kallad retrofit LED-lampa med Dim-to-warm effekt. Den beter sig som en glödlampa och blir alltså varmare när den dimras.

Lite om Inbyggda ljuskällor och Tunable White

Många lampor idag har integrerade ljuskällor. När du inte själv kan styra ljuskällans egenskaper är det extra viktigt att kolla upp ovan nämnda punkter innan du köper en ny lampa. Den riktigt nördige frågar efter Tunable White. Det är en integrerad ljuskälla med ett separat drivdon som gör att du enkelt kan styra färgåtergivningen och färgtemperaturen upp och ner på Kelvin och RA-skalan, och få helt olika intryck av samma ljuskälla.

Ha ljuskällor från samma källa hemma

Vi byter ofta ut en ljuskälla i taget. Vilket betyder att det i många hem blandas friskt av gamla glödlampor, en och annan Halogen och några olika versioner av LED-lampor. Det ger ett rörigt intryck med olika styrka, färgåtergivning och värme.

Se till att i alla fall har samma ljuskällor i ett och samma rum. Och om du har en kristallkrona eller något annat med många smålampor, byt inte ut en utan att vara säker på att den ger samma ljus som de andra.

En kort lathund

(lär dig utantill så har du alltid ljuskällans verktyg med dig)

Välj alltid en LED-lampa.
Se till att den har rätt Lumen, alltså ljusstyrka för din armatur och behov.
Aldrig kallare 3000 Kelvin.
Alltid ett RA-värde på minst 95.
Köp en LED-lampa av retrofit-modell, med samma egenskaper som en glöd- eller halogenlampa
Investera i Dim-to-warm 3000 – 1800 Kelvin.
Var försiktig med integrerade ljuskällor, där du inte kan kontrollera ljuset.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Öppettider kundtjänst
Nå oss via telefon, mejl eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Öppettider butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
11439 Stockholm
Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
43137 Mölndal
Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00