Så här väljer man rätt ljustemperatur till sitt hem | Nordiska Galleriet 1912
EASTER SALE - 12-20% RABATT PÅ ALLT*EASTER SALE - 12-20% RABATT PÅ HELA SORTIMENTET*
Support

Varmt eller kallt? Så här väljer man rätt ljustemperatur till sitt hem

I valet av en ny lampa är det lätt att stirra sig blind på designen, medan ljusets faktiska funktion blir sekundärt. Vi dyker djupare i hur man väljer rätt temperatur till hemmet.


Fråga dig själv vilken typ av ljus du vill ha, och hur det ska kännas. Då blir det lättare att hitta en lampa som är lika trevlig att se på, som bra att se med. 

Vi är oftast i störst behov av allmänljus, arbetsljus och stämningsljus – och det sistnämnda verkar de flesta nordbor trivas allra bäst i. Alltså, ett varmare, mjukare ljussken som passar extra bra på platser där vi ska varva ner. Sovrum och vardagsrum är två exempel på rum där ett varmare ljus oftast gör sig bäst, medan ett något kallare ljus är att föredra vid arbetsplatsen eller där man ofta läser. Ett kallare ljus kan också vara tacksamt i kök och badrum, för att ge ett fräschare intryck. I ett rum med många olika funktioner – som ett vardagsrum eller kombinerat kök med matplats, kan man behöva variera ljustemperatur för att möta önskemålen.

Vitt är inte bara vitt, ljusets temperatur avgör hur ögat uppfattar det vita. Temperaturen anges alltid i K på förpackningar, och ju högre Kelvin, desto kallare är ljuset. I en kall temperatur upplevs ljuset skarpare och passar därför bättre i en arbetsmiljö. En lampa för läsning ställer alltså helt andra krav än ett mjukt och varmt stämningsljus. Glödlampor var länge populära, med tanke på sitt låga pris och varma sken – men de sista av våra traditionella glödlampor förbjöds 2012. Mot slutet av 2018 gick halogenlampan samma öde till mötes och förbjöds inom EU. Anledningen var att båda slukade onödigt mycket energi. Detta till skillnad mot LED-lampor, vilka kräver avsevärt mycket mindre ström för att lysa. LED är en uppfinning med rötter redan från 1920-talet, men som ofta valts bort på grund av priset och dess ofta kalla ljus. Tack vare stora kliv framåt inom tekniken de senaste åren, finns i dag ett brett utbud av LED-lampor som avger både kallt och varmt ljus. Att LED skulle vara synonymt med kallt, blått ljus är i dag med andra ord en myt vi kan glömma med gott samvete.


Logga in

Logga in för att se dina beställningar, spara dina önskelistor och hantera dina leveransuppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Glömt lösenordet? Klicka här
Kundtjänst Nå oss via mail, telefon eller chatt
Öppettider kundtjänst
Mån-Tor 08:00 - 18:00
Fre-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11, 114 39 Stockholm
Mån-Tis 12:00-18:00
Ons-Fre 11:00-18:00
Lördag 10:00-17:00
Söndag 11:00-16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A, 431 37 Mölndal
Mån-Fre 10:00-19:00
Lördag 11:00-17:00
Söndag 11:00-17:00
Stäng rutan