Magazine

Luciana Ame

En enhetlig linje i konstant rörelse, snirklig och abstrakt, bildar ett fängslande porträtt. Uttrycksfullt i sin enkelhet och passionerat, precis som sin skapare. Luciana Ames konst handlar om, och bottnar i livet självt. Om känslorna som förenar konst och musik och konstrasterna i det svarta mot det vita.

Konstnären och den klassiskt skolade konsertpianisten Luciana Ame växte upp i Krakow, Polen där hon sedermera utbildades vid det prestigefyllda konservatoriet.
– Jag har alltid haft en känsla av att jag är bra, men initialt så tror jag att jag valde musiken av ren fåfänga, jag trivdes med uppmärksamheten. När jag senare började uttrycka mig med min konst, så insåg jag sambandet med musiken: att linjerna jag tecknar bildar en visuell kontrapunkt. Att på samma sätt som det finns en skriven manual, en tolkning av ett stycke, så bildar mina linjer en tolkning i de porträtt jag målar. Jag befinner mig ju mellan dessa världar och det är oerhört inspirerande, inte på något vis hämmande.

I dag delar hon sin tid mellan Sverige, där hon har sin bas, och sitt andra hem i Italien. Från att tidigare ha sysslat i huvudsak med musiken så är det i dag konsten som upptar hennes liv till fullo. Men i konsten ryms även musiken.
– Under mitt första möte med min gallerist och mentor Ditte Lauridsen, som kom till min studio för att se ett av mina verk från Aria, spelade jag ett stycke Bach för henne. Och hennes första kommentar var att verket och stycket var detsamma. Det var befriande, att få höra att jag spelar som jag tecknar. För det är precis det det handlar om, känslorna som förenar musik och konst och hur de möts. Men det krävs brilliant teknik för att skapa exklusivitet. Det finns inga genvägar, du kan inte låtsas. Jag arbetar med stora ytor och det omedelbara uttrycket är mycket viktigt för mig, den här tekniken kräver att man inte kan ändra. Det är som med musik, med Chopin, du kan inte spela fel, för det hörs direkt.Luciana Ames soloutställning Aria som visades på Nordiska Galleriet under våren 2019 bestod av nio stycken svartvita portättverk. Hennes metodik, att arbeta med rena, enhetliga linjer, lämnar inget utrymme för efterbearbetning, utan nuet är det enda som existerar.
– Det är det minimalistiska uttrycket och mina tolkningar av världen, som i sin tur ger möjlighet till kontemplation, som jag vill förmedla med min konst. Man skulle kunna säga att det är ett sätt att lugna världen lite, att skapa en balans med harmoni och trygghet. Jag är ingen revolutionär. Än.

Själv liknar hon närmandet av ett nytt verk vid en romans. Luciana absorberas fullständigt av de känslor och intryck hon får, för att sedan översätta det till någonting visuellt.
– När jag närmar mig ett motiv, det jag vill avteckna, känns det som en blixtförälskelse, tillvaron stannar upp när jag griper in. Av den anledningen så går jag ingenstans utan mitt block. Det är en fantastisk frihet, att var jag än befinner mig i världen, kunna finna inspiration och kamma hem en skiss. Eufori.Nästa steg blir en ny soloutställning för Nordiska Galleriet som Luciana i skrivande stund arbetar med att sätta ett ramverk för.
– Jag vill porträttera djur, som för mig står för den totala ärligheten och galenskapen. Det vill jag ska bli mitt nästa stora projekt.

Hennes verk återfinns såväl i privata konstsamlingar som på gallerier och museum världen över.
– Jag känner en stor tacksamhet över att få arbeta med det som fascinerar mig och jag tror att det är viktigt att vara ödmjuk inför det, men lika viktigt är det att tro på sin kapacitet, på sin kraft. Det är ingen annan som kommer att göra det åt dig.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Öppettider kundtjänst
Nå oss via telefon, mejl eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Öppettider butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
11439 Stockholm
Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
43137 Mölndal
Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00