Magazine

Bill Billekvist - Watermelon in My Belly

Med ett dynamiskt uttryck och stark konstnärlig integritet skapar Bill Billekvist unika målningar laddade med vibrerande känslor och explosiv energi. Naivistiska motiv möter intensiva färgfält och rytmisk form i utställningen Watermelon in My Belly - tio nya verk där Billekvist blandar intuitiv sessionsbaserad teknik med figurativa element i ett självbiografiskt narrativ.

”På något sätt började vissa minnen visas tydligt framför mig, som att jag hallucinerade. Jag valde då att tänka på min mormors enastående tålamod och känsla för broderi och textil. Jag liksom reste igenom historier, olika händelser som jag har upplevt från barn till nu och försökte fånga det i bilar, broderier, karaktärer, djur, verktyg och kroppsliga former.” - Bill Billekvist

En gammal mp3-spelare fylld med industriell techno-musik från tonåren är utgångspunkten för verket Kode, i vilket konstnären gör upp med en mörk period präglad av flytt och föräldrarnas skilsmässa. Målningen representerar en känsla av rotlöshet i obekant terräng på det kulturella såväl som det sociala planet. Kaotiska strömningar och mörker möter levande former som i en stormvind på duken.

Självporträttet Watermelon in my belly utmärks även det av rörelse och organisk form. Armar och ben som dynamiska fält skapade med hjälp av lager på lager av akrylfärg på vinyl, kretsar kring magen i verkets mittpunkt.

Far är rar, mor är en orm är ett drabbande verk av akryl och vaxkrita på duk, utfört i den originella färgpaletten som blivit något av ett signum för konstnären. Billekvists måleri skapar vågor av rå energi i rummet som för tankarna till den street-art-influerade neoexpressionismen.

Utställningen som helhet visar på en stor spännvidd och multipla lager i Billekvists konstnärskap. Med en karakteristisk färgpalett och säker hand blandas stilar och motiv på ett anarkistiskt och personligt vis med utgångspunkt i abstrakt expressionistiskt måleri. Färgens viskositet möter föreställande linjekompositioner i gränslandet mellan strikt visuell form och dans-performance. En obändig frihetslängtan kopplad till ett rebelliskt förhållande till det valda mediet alstrar ett dynamiskt uttryck i ständig utveckling.

Bill Billekvist (1992-) studerar på Kunsthøgskolen i Oslo (2019–2022). Han har skapat åtskilliga muralmålningar runt om i Sverige, haft soloutställningar och live performance events i Stockholm och Oslo, samt medverkat i flertalet grupputställningar. Vaxholms kulturstipendiat 2019.

Utställningen visas på Nordiska Galleriet till 2 december, 2020.

För frågor gällande visning av konstverk samt köp var vänlig kontakta Ditte, Head of Art.
ditte@nordiskagalleriet.com
+46 707 656 000

För frågor gällande press och intervjuförfrågningar var vänlig kontakta Olivia, PR & Event Manager.
Olivia.rehmberg@nordiskagalleriet.com
+46 768 775 767

Text: Lina Aastrup

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Kontakta oss
Nå oss via telefon, e-post eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
11439 Stockholm
Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
43137 Mölndal
Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00