Magazine

Fönster mot världen

Våningen vid Central Park i New York har adressen, ljuset, utsikten och den moderna konstsamlingen. För att inte tala om möblemanget som visar varför italienska Flexform är den mondäna vardagsrumslyxens främsta fanbärare.

Att kliva in i Flexforms värld och ögna igenom de många projekten, både publika och privata, som företaget har möblerat kan gissningsvis jämföras med att få en inbjudan till Nobelfesten. Man fylls plötsligt av en upphöjd känsla.Flexform är familjeägt i tredje generationen och en kunglighet bland de många företagen i provinsen Brianza, det möbelproducerande Italiens hjärta norr om Milano.

Stoppmöblerna och i synnerhet sofforna är Flexforms tydligaste signum och möblerna känner sig som hemma i sviter, lounger och vardagsrum med generös svängradie. I det vackra barockpalatset Bozzi Corso i syditalienska Lecce till exempel, som familjen Fiermonte med säker blick för aristokratisk romantik och olika epokers skönhet har förvandlat till ett tio sviter intimt lyxhotell. På samma självklara sätt tar Flexforms möbler plats i många andra hotell långt fram i kön som Londons Bulgari, St Petersburgs W, Shore Club i Miami, Americano i New York, Seouls Four Seasons, Milanos Mandarin Oriental och det legendariska Lutetia i Paris som öppnat på nytt. Restauranger, showrooms och faktiskt ett försvarligt antal yachter är andra miljöer där samma goda smak och utmärkta sittkomfort råder. Och du kan sjunka ner i möblerna i allt från Courchevel till Saharaöknen och Bora Bora, utöver världsmetropolerna.

”De tre gånger tre meter stora kvadratiska fönstren släpper in rikliga ljusflöden och öppnar upp för rent svindlande utsikter över Central Park och Manhattans skyline.”


Representationen i privata hem håller om möjligt ännu högre nivå. Det som fascinerar mest bland de senaste exemplen är våningen på Park Avenue i New Yorks högsta bostadsskyskrapa – 426 meter och 96 våningar. Byggnaden ritades av Rafael Viñoly och stod klar 2015. Den är redan en av Manhattans distinkta märkesbyggnader och en åsiktsdelare. De positiva älskar den för det konsekvent utmejsalde, minimalitiska gridmönstret från topp till tå. De negativa gnäller över att den är för hög för stadsbildens bästa och alldeles för smal – spinkig som en chopstick. De som bor där (vilket kostar, penthousevåningen högst upp såldes 2016 enligt Business Insider för 87,7 miljoner dollar) åtnjuter alla faciliteter och all service man kan förvänta sig. Lägenheterna kännetecknas av de tre gånger tre meter stora kvadratiska fönstren som släpper in rikliga ljusflöden och öppnar upp för rent svindlande utsikter över Central Park och Manhattans skyline.

Rummens takhöjd och storlek är generösa, ytorna är rena och utmärkt lämpade för att hänga konst på. Det har ”vår” lägenhetsinnehavare i ett av penthousen, en passionerad samlare av modern konst, tagit fasta på. Genomgående i hemmet återfinns verk som skulpturer av Sir Tony Cragg och Richard Deacon, målningar av Idris Khan och Cerith Wyn Evans neoninstallation ”Just play me two bars of stardust”.

”Arkitekturen, möblerna och atmosfären är lyxiga, men jag vill använda dem för att skapa en känsla av enkelhet och skönhet, en känsla av lätthet.”


När konsten tar för sig i både skala och uttryck gör resten av möblemanget klokt i att understödja, inte konkurrera. De många möblerna från Flexform – sängen Grandemare, dagbädden Magi, fåtöljerna Guscioalto Soft och soffan Groundpiece bland andra – har en för företaget typiskt sansad, sober färgskala i naturtoner.

Londonbaserade Nebihe Cihan anlitades som inredningsarkitekt. Innan hon startade egen studio jobbade hon länge tillsammans med modeskaparen Michael Kors som senior designer med ansvar för utformningen av samtliga butiker. Hon har sedan dess fortsatt i high-end-segmentet med inredningar av både butiker och hem i städer som Paris, Los Angeles, London och New York.

- Flexform är helt i linje med både min egen syn på inredning och med våningens karaktär, säger Nebihe Cihan. Arkitekturen, möblerna och atmosfären – ibland är jag även delaktig i valet av konsten – är lyxiga, men jag vill använda dem för att skapa en känsla av enkelhet och skönhet, en känsla av lätthet.

- Hantverket, detaljarbetet och materialvalen håller en enastående hög kvalitet i det här projektet, summerar Nebihe Cihan och understryker de tidlösa aspekterna. Det är en bedrift att utstråla kronisk modernitet utan att överanstränga sig. Nebihe Cihan påpekar att byggnaden redan är en självklar del av en ikonisk skyline, som om den alltid hade hört ihop med sin kontext, och att den förmodligen kommer att fortsätta vara högst relevant i överskådlig tid.

Det är en bedrift att utstråla kronisk modernitet utan att överanstränga sig. Nebihe Cihan påpekar att byggnaden redan är en självklar del av en ikonisk skyline, som om den alltid hade hört ihop med sin kontext, och att den förmodligen kommer att fortsätta vara högst relevant i överskådlig tid. Exakt samma tidlösa elegans tillmäter hon Flexforms möbler – och får medhåll från Flexform. Företaget framhåller hantverket och en diskret, subtil lyx, nämner modereferenser som en perfekt reducerad blå blazer och pratar i termer som ”väluppfostrad”. Det handlar inte bara om designmöbler av högsta kvalitet, utan också om ett sätt att föra sig och förhålla sig till livet självt.

Text Rikard Lind och Linn Wiklund Wandrup
Foto Matt Harrington

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Öppettider kundtjänst
Nå oss via telefon, mejl eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Öppettider butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
11439 Stockholm
Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
43137 Mölndal
Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00