Magazine

Konsten framför allt

Hitta, hänga, matcha. Genom att kombinera ett 70-tal ständigt varierade verk med butikens internationella designmöbler har Ditte Lauridsen på kort tid etablerat Nordiska Galleriet som en Stockholms mest spännande scener för samtidskonst.

Många väljer möblerna först. Ditte Lauridsen börjar med konsten, alltid konsten, sedan inredningen. Passionen som driver henne är framför allt att hitta den mest intressanta samtidskonsten, och därefter att presentera den på sätt som visar hur den bäst kommer till sin rätt i våra hem.

Sedan 2018 är Ditte Lauridsen konstansvarig på Nordiska Galleriet. Där förfogar hon över tre våningsplan med internationella moderna designmöbler och objekt av högsta kvalitet att matcha konsten med. Omkring 70 konstverk visas samtidigt i butiken. Både verken och möblemangen byts ut med jämna mellanrum. - Möbler, form och konst har alltid gått hand i hand, säger Ditte Lauridsen. Egentligen är det konstigt att vi inte sett mer konst i liknande, mer möblerade miljöer tidigare. Jag känner inte till någon annan som lika tydligt visar hur inredning och konst bäst kompletterar varandra som vi gör.

- Gallerierna visar konstnärens idé på det sätt som konstnären önskar, fortsätter Ditte. På så vis kan det bli lättare för betraktaren att förstå konstnärens vision. Men jag är övertygad om att något annat väcks när man får se konsten i ett möblerat rum. Att gå in i en designbutik full med nästan lika många konstverk som fantastiska möbler är inte bara inspirerande, utan också en unik möjlighet att uppleva kuraterad konst. Min förhoppning är att kunderna ska se både konstnärskap de känner igen i en ny kontext och få chansen att upptäcka helt nya favoriter.

Ditte Lauridsen började sin konstkarriär på Lars Bohman Gallery (numera Bohman Knäpper) 2007, ett av Stockholms ledande gallerier. Genom att sedan gå från den etablerade gallerivärlden till Dusty Decos butiker för vintagedesign tog hon ett första steg mot att sätta konsten i nya, möblerade sammanhang och få fler, som redan är intresserade av design och inredning, att upptäcka den. Det är en ambition som hon har förstärkt i och med uppdraget på Nordiska Galleriet. Där hängs konsten om en gång i månaden, minst, utöver separatutställningarna – fem stycken bara i höst.

- Det är en konst i sig att hitta verk som harmoniserar med de utmanande möblerna vi har i butiken, ler Ditte. Så fort en möbel byts ut eller en lampa hängs om är sannolikheten stor att jag gör detsamma med konstverken för att skapa rätt balans. Att hitta all konst är en process som pågår nästan dygnet runt.

- Jag besöker gallerier, mässor, muséer, ateljéer och privata samlare i princip världen över för att få inspiration, berättar Ditte. Det som driver mig är att få uppleva den där aha-känslan. När den inträffar blir jag väldigt ivrig över att dela med mig av upptäckten.

Vilken typ av konst visar ni på Nordiska Galleriet?

- Ett brett utbud av samtidskonst. Nya såväl som väletablerade konstnärer, i alla genrer och prisnivåer. Hittills har det varit fokus på skandinavisk konst men framöver kommer vi visa mer internationell konst.

Konsten är inlånad från olika gallerier, vilka annars aldrig lånar ut till andra än muséer. Ditte väljer de originalverk hon anser är bäst, men det är fortfarande gallerierna som representerar konstnärerna. Nordiska Galleriet blir som ett extra skyltfönster och du kan köpa verken direkt från butiken. Därutöver kan du köpa editioner, numrerade upplagor, som även säljs på Nordiska Galleriets sajt.

HÄNG I, HÄNG RÄTT.
Ditte Lauridsen om hur du bäst hänger konst hemma

Bestäm vilken miljö och atmosfär du vill ha i de olika rummen. Följ känslan som möblerna och inredningen har.

Häng verken från samma mittpunkt, 148 centimeter brukar vara bra att utgå från för att få balans. I hem kan det vara svårt att hålla sig till det men försök hitta en mittpunkt som fungerar hos just dig.

Frångå 148-cm-regeln när det finns utrymme. Kör en rysk hängning, som betyder att du hänger från rummets hörn och börjar uppe vid taket.

Regler är till för att brytas. Frångå även den första regeln här och välj konstverk först och inred utifrån det. Det kan ta en oväntad och befriande utveckling!

Hem blir mer dynamiska med konst i olika tekniker. Blanda måleri, foto, skulptur, teckning, samt video. Och storleken spelar roll. En pytteliten Yayoi Kusama-målning kan vara mycket intressantare än en stor.

Glöm inte utrymmen som toalett, hall och trapp. Ett litet Juri Markkula-verk har förmågan att förvandla vilket svårt utrymme som helst.

Text Eva Magnuszewska. Foto Erik Olsson

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Öppettider kundtjänst
Nå oss via telefon, mejl eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Öppettider butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
11439 Stockholm
Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
43137 Mölndal
Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00