Magazine

Marcus Mårtenson - Self Promote or Die

Self Promote or Die är en samling editioner, exklusivt framtagna för Nordiska Galleriet. Utställningen är Marcus Mårtensons första i Sverige med enbart grafiska blad.

Marcus Mårtensons konstnärliga praktik behandlar samtida frågor som konsumtion, övervakning och sociala medier. Referenser från kapitalistisk masskultur transformeras i Mårtensons händer till svidande samhällskritik. Verken representerar ett nätverk av tankar och idéer med fokus på den moderna, ständigt uppkopplade människans existentiella kris.

Likt 60-talets popkonstnärer hittar Mårtenson sina motiv i samtidens banala fixering vid yta – en ikonografi som känns igen från neonskyltar, serietidningar och reklambilder. Genom att blanda högt och lågt i en respektlös lek med förutsättningarna för Konsten med stort K, följer hans verk i en postmodernistisk tradition inspirerad av Baudrillards teori om simulacra. Mårtenson gör betraktaren uppmärksam på skillnaden mellan realitet och medialitet. För varje nytt lager av representation kommer människan längre och längre ifrån verklig mening, till slut finns bara artificiell simulation kvar i en sorts självrefererande hyperrealitet.

Self Promote or Die är utformad som en braskande reklamskylt med drastiska bokstäver i gult på en glittrig blå botten. Den grafiska utformningen samspelar med ordens innehåll till cynisk, politisk satir av en neoliberal samhällsordning där djungelns lag råder. ”Det finns inget backstage längre, allt du gör ska läggas ut och betygsättas i ett gamified samhälle. Du är ditt varumärke” säger Mårtenson.

Verket #helloeveryone visar en absurd, osammanhängande ström av nonsensord. Med vass ironi kritiserar Mårtenson kakafonin av betydelselös information som bombarderar den uppkopplade människan. Idealiserade bilder som förför, men som oundvikligen leder individen på irrvägar som fragmentiserar och alienerar jaget.

Människans ständiga upptagenhet med att spela upp en roll inför andra på sociala medier står i fokus för verket Toughness. Klassiska symboler som dödskallen och kniven blir performativa tecken ämnade att skapa en bild av hårdhet. Som simulacra refererar de inte till en faktisk verklighet, utan till den image bäraren vill uttrycka.

Tillsammans visar de enskilda verken på en dystopisk världsbild – visuella nedslag i samtidens absurda upptagenhet med image och framgång.

Marcus Mårtenson (f. 1972) lever och verkar i Stockholm. Han har studerat på konstskolan Idun Lovén, konstskolan Basis, och har en fil. kandidat i religionsvetenskap. Utställningar på Galleri Forsblom (Stockholm och Helsinki), Lars Bohman Gallery (Stockholm), Angelica Knäpper Gallery (Stockholm), Linköpings konsthall och Gallery Midori (Tokyo) bland många andra. Mårtensons verk finns representerade i privata samlingar och Sveriges Allmänna Konstförening (SAK).

Utställningen visas på Nordiska Galleriet till 2 december, 2020.

För frågor gällande visning av konstverk samt köp var vänlig kontakta Ditte, Head of Art.
ditte@nordiskagalleriet.com
+46 707 656 000

För frågor gällande press och intervjuförfrågningar var vänlig kontakta Olivia, PR & Event Manager.
Olivia.rehmberg@nordiskagalleriet.com
+46 768 775 767

Text: Lina Aastrup

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Kontakta oss
Nå oss via telefon, e-post eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
11439 Stockholm
Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
43137 Mölndal
Mån-Fre 10:00 - 19:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00