Magazine

Pernilla Zetterman
Too Far Away – Too Close
30 september – 4 november 2020

I utställningen Too Far Away – Too Close på Nordiska Galleriet i Stockholm visas delar av Pernilla Zettermans omfattande arbete Close (2001-2017) där hon behandlar teman som disciplin, kontroll, hängivenhet, närhet, distans och prestation. Med teknisk precision låter Zetterman oss komma nära hästars kroppar.

Vernissage 30 september 2020, kl 17-19 på Nybrogatan 11 i Stockholm.
Utställningen pågår 30 september – 4 november 2020.

I Too Far Away – Too Close bjuder Zetterman på en rumslig gestaltning där olika teman flätas samman till en helhet. Untitled No. 11-16 är en svit fotografier av föremål som används för att kontrollera och reglera hästar och på detta sätt visualiserar Zetterman ett regelsystem hon verkar dras och längta till. Hon söker ofta efter en struktur, något att följa och hålla fast vid i sina verk. En serie inramade objekt blir tydliga symboler för minnen och för en rad smärtsamma farväl. Det vi ser är inramade tofsar med tagel från hästar som betytt något speciellt för Zetterman genom livet i vackra boxar med bruna träramar. Verkens titlar är namnen på hennes saknade hästar, vilket gör verken än starkare. Även verkens presentation visar på en stram ordning.

I serien Stay och When tar Zetterman sin utgångspunkt i gamla familjefotografier och minnesbilder varefter hon rekonstruerar scener från det förflutna i samspel med aktuella observationer. Förhållandet mellan dåtid och ett nu är närvarande parallellt i iscensättningarna och här är människokroppen i fokus. Fötter som vi annars inte ser under bordet visar på spänningar och händer som möts visar på kroppars närhet men också på kroppars avstånd. I många av Zettermans verk skildras en stark närhet, i synnerhet i konstnärens relation till hästen. När djuret är frånvarande, som i dessa två serier, finns ofta en distansering. Möjligen är distansen påtvingad. Alltid finns en önskan om att ha en ouppnåelig kontroll. Något knyter sig, begränsar, isolerar.

Turn Down Center Line är en installation som består av två svartvita videoslingor. I ena verket genomför två flickor ett träningspass menat för hästar. En intar hästens roll och den andra driver henne med en piska att upprepade gånger gå runt eller jogga bunden i en cirkel. Det är en lek och ändå träning med stort allvar i en märklig kombination. I andra delen av verket sker träningen i en grupp och med käpphästar. I iscensättningen Exercise No 4 är det en vuxen kvinna som är fastbunden, även denna gång med ett rep fäst i midjan. Teman går igen men Zetterman ger oss vitt skilda visuella äventyr i sina verk.

Pernilla Zetterman om utställningen: ”Jag arbetar med arvet och de beteendemönster som format mig till att bli den jag är – att vara fast i en längtan efter trygghet, i ett mönster generation efter generation.”

Verk i utställningen ingår Zettermans monografier Behave utgiven av Hatje Cantz Verlag (2009) med text av Urs Stahel (Fotomuseum Winterthur) och Turn Down Center Line som kom ut på Kerber Verlag 2017. Form och koncept på Turn Down Center Line stod Sandra Praun och Oscar Guermouche för.

Text av Linda Bergman

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

Logga in med Facebook
eller
Ogiltig e-postadress.
Felaktigt användarnamn eller lösenord.
Kundtjänsten är öppen Nå oss via mail, telefon eller chatt
Öppettider kundtjänst
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 10:00 - 18:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11, 114 39 Stockholm
Mån-Fre 10:00-18:00
Lördag 10:00-17:00
Söndag 11:00-16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A, 431 37 Mölndal
Mån-Fre 10:00-19:00
Lördag 11:00-17:00
Söndag 11:00-17:00
Stäng rutan