Inredarens Guide - Vardagsrummet | Nordiska Galleriet

Inredarens Guide - Vardagsrummet

Vardagsrummet har under många decennier använts till både umgänge och avslappning. Under senare år har det ställts ännu fler krav på rummet eftersom det ofta också ska fungera som bland annat träningsstudio, biosalong och arbetsplats. Det finns några enkla inredningstips som det är bra att tänka på för att optimera rummet både vad det gäller funktion och estetik.

matin_table_lamp_hay

Trots att rummets många användningsområden ska det vara en del av hemmets helhet och ha en inbjudande atmosfär. Låt gärna material och färger från bostadens andra rum återkomma i den centrala punkt som vardagsrummet är.

Eftersom soffan ofta är den möbel som tar mest uppmärksamhet är det bra att utgå från den när du planerar resten av rummet. Välj en soffa som uppfyller dina behov av storlek, användningsområden och stil. Provsitt och mät ordentligt innan du tar hem soffan.

tacchini_julep_sofa

Julep Sofa formgiven av Jonas Wagell för Tacchini.

Möbleringen av rummet är självklart beroende av storlek och form, men även fönstrens placering, var ingången ligger och annat, som till exempel en eldstad spelar in. Om du har rum som är stora nog kan du gärna utnyttja det för att placera soffgruppen mitt i rummet. Det gör att rummet känns både rymligare och mer luftigt.

Eftersom soffan är en tung pjäs, framför allt om den är i en mörkare kulör, blir rummet mer balanserat om den placeras centralt. Man kan också balansera genom att ha en riktigt stor tung bokhylla mittemot en tyngre soffa. En ljus soffa är att föredra om den ska stå mot en vägg då den uppfattas som lättare. Samma sak gäller L-formade soffor, försök att balansera och vänd gärna soffans sittdel mot entrén för att ge ett välkomnande intryck.

Om du har plats så välj gärna två soffor som ställs mittemot varandra. Effekten blir att du direkt skapar en plats för socialt umgänge på ett helt annat sätt än med en soffa som riktas mot en tv eller bara rakt ut i rummet. Sittmöblerna ska stå så att man lätt kan höra varandra när man sitter och pratar, helst inte längre bort än tre meter ifrån varandra. Ofta finns det en tv eller en eldstad som utgör en central punkt i rummet och då blir det också naturligt att ställa soffan så att man sitter i den riktningen. Lätta gärna upp med fåtöljer runt soffbordet för att underlätta umgänge och för att bryta fokus på tv’n. Det kan du också göra genom att hänga stora tavlor runt en väggfäst tv, eller helt enkelt gömma den bakom skåpsluckor.

ligne_roset_saldo_low_table

Soffbordet Saldo Low Table från Ligne Roset formgivet av Nick Rennie.

Välj fåtöljer som passar proportionerligt med soffan. Det kan vara knivigt att få till så ta gärna hem en fåtölj i taget och prova. Soffbordet ska inte vara bredare än soffan och det ska stå så att det är enkelt att ta sig runt bordet. Ett runt eller ovalt soffbord bryter fint mot en kantig soffgrupp, och tvärtom. Sidobord är praktiska och kan rama in soffgruppen.

Bokhyllor behöver inte rymma böcker eller i alla fall inte enbart böcker utan kan användas för att ge rummet en snygg stil med fina stilleben och roliga objekt. Dessutom är just bokhyllan en utmärkt möbel för att lätt förändra helhetsuttrycket och looken på rummet genom att byta ut prylar och styla om med olika färger och detaljer.

Om vardagsrummet är tillräckligt stort för att även rymma en matsalsgrupp så kan man gå två olika vägar. Antingen låter man rummet hålla ihop stilmässigt, eller så gör man precis tvärtom och skapar starka kontraster. Om du exempelvis har mjukt formade soffor i ljusa toner kan det bli effektfullt att välja helt andra material och färger till din matgrupp. Kanske en bordsskiva i blank marmor eller glas, och varför inte placera stolar i olika design och färg runtom.

fogia_bollo

Fåtöljen Bollo från Fogia formgiven av Andreas Engesvik.

Välj en stor matta som ramar in hela soffgruppen. Om sittmöblerna står mot en vägg kan soffans främre ben stå på mattan då man inte vill ha mattan ända in till väggen. En stor och vacker matta kan balansera upp en tung soffa.

Ställ helst inte möblerna för nära fönstren och låt det naturliga ljuset få arbeta i rummet. Skira gardiner som släpper igenom dagsljus och mörkläggande gardiner för filmkvällar är perfekt i ett vardagsrum. Gardiner bidrar också med den mjuka känsla som textil skapar och som man gärna vill ha i ett vardagsrum. Kuddar, plädar och lampor med textilskärmar ger en omfamnande känsla och är också detaljer som enkelt kan bytas ut för att skapa förändring och uppdatering efter till exempel säsong. Det är fint med glasföremål på fönsterbräden som inte skymmer utan i stället bryter ljuset vackert.

Inredda väggar med tavlor och konst som passar rum och stil är lika viktigt och visar ägarens personlighet och smak. Eftersträva en balans i rummet som inte ger ett alltför homogent intryck. Ett rum med ljusa väggar balanseras gärna upp med lite mörka möbler eller detaljer och vice versa. I en nybyggd bostad kan nya möbler kännas stela varför det är fint att blanda in vintageobjekt. Det gäller även övriga inredningsdetaljer i rummet. En ny vas bredvid en antik ger en fantastisk kontrast. Detsamma gäller materialen, det är viktigt att blanda. Regeln om udda antal är också bra att ha i bakhuvudet när du inreder, hellre en grupp på tre eller fem ljusstakar än fyra.

teso_bokhylla_fontanaarte

Teso Bokhylla från FontanaArte formgiven 1989 av Renzo Piano.

Stämningsbelysningen är viktig i vardagsrummet, men en allmänbelysning behövs också vid till exempel städning, och funktionsbelysning som en läslampa bör också finnas. Minst fem armaturer bör man ha i ett vardagsrum, men gärna tio eller fler inkluderat tavel- och bokhyllebelysning. Sprid ut belysningen på olika höjder i rummet för bäst effekt. Tänk på att en lampa inte bara är en ljuskälla utan lika mycket ett objekt som ska vara en del av inredningen. Ett konstverk som också skapar det ljus du behöver för olika tillfällen.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 8% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 8% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena B&B Italia, Baxter, Bocci, Cassina, Cappelini, De Sede, Flexform, House of Finn Juhl, Michael Anastassiades, Apparatus, Poliform, Roll&Hill, Big Green Egg, Rocket Espresso, Maxalto och Technogym.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.