
– Ju större rum desto fler ljuskällor, men alla rum bör ha minst tre sorters lampor; allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.
Låt oss ta hemmakontoret som exempel.
– En bra allmänbelysning får du exempelvis genom att pendla en lampa ovanför skrivbordet eller med en golvlampa som ger mycket ljus. Välj sedan en skrivbordslampa med riktbart ljus som tjänar som själva arbetsbelysningen. En lampa med dimmer är alltid att föredra, då den ger dig fler funktioner när du arbetar. Komplettera sedan med väggbelysning, som både ger stämning och fyller funktion.


Hur belyser man bäst ett badrum?
– Tänk på att ha riktigt stark belysning och var noggrann när du väljer lampa vid spegeln. Här vill man ha bra belysning som inte ger skuggor. Tänk också på att välja rätt dimmer och att lamporna är IP-klassade 44 om de skall sitta nära vatten. Det är även bra att välja ledbelysning med klart vitt ljus, gärna 5000–6000 Kelvin. Om färgtemperaturen är lägre än 5000 Kelvin blir ljuset gult eller blått vilket skapar missfärgningar som resulterar i att exempelvis huden inte visas korrekt.

Hur ska man tänka kring placering för matbordet?
– Som huvudregel brukar man säga att lamporna ska hänga 65–75 centimeter ovanför ett matbord, räknat från lampans underkant. Placerar man lamporna för lågt riskerar man att de skymmer synfältet eller bländar de som sitter vid bordet. Har man flera ljuskällor är det bra att placera dem med cirka 50–80 centimeters mellanrum. Ovanför en köksbänk placerar man lamporna högre, ca 75–80 centimeter ovanför bänken. Till dessa är det bra att ha en matt ljuskälla för att undvika skuggor när du arbetar.
Hur starkt ljus ska lamporna ha?
– Blått eller gult ljus är inte att föredra i hemmiljö, och 400–700 Lumen är en bra riktlinje för allmänbelysning. Och återigen, välj en dimbar lampa så att du kan växla mellan arbetsbelysning och mysbelysning.