110 år av designhistoria | Nordiska Galleriet

110 år av designhistoria

Från moderna bilar och antika möbler till dansk era och Viva l’italia, Nordiska Galleriet har i snart 110 år varit landets mest självklara destination för exklusiv design.

celebration_campaign_sverie

Året är 1912, en skånsk bondson vid namn Anders Andersson låter uppföra en stor och påkostad fastighet i nationalromantisk stil i hörnet på Nybrogatan/Riddargatan. Samma år öppnas Auktionshallen i fastighetens lokaler på Nybrogatan 11. Andersson har för avsikt att arrangera kvalitetsauktioner för konst och antika möbler men idén om auktioner skrotas och man övergår istället till att enbart sälja antika möbler av hög kvalitet. Efter en tid kompletteras affärens stora ytor med försäljning av bilar, vilket leder till att det under en tid säljs moderna bilar och antika möbler under samma tak – en kanske något udda kombination.

nordiska-galleriet-bilforsaljning-auktionshallen

Försäljning av bilar i auktionshallen.

1929 tar Anders Anderssons systerson Carl-Otto Heigard över verksamheten och byter snabbt ut bilarna samt kompletterar möbelbutiken med ett konstgalleri. För att spegla den nya inriktingen på företaget döper han om det till Nordiska Galleriet och samma år registreras AB Nordiska Galleriet. Samma aktiebolag står på samma plats än idag.

nordiska-galleriet-80ar-mobelmassan-1992

Nordiska Galleriet 80 år på möbelmässan år 1992.

viva-litalia-utstallningen-1967

Viva l'Italia–utställningen år 1967.

Femtiotalet inleds med den danska eran och en omtalad utställning av möbler från formgivare som Finn Juhl och Jörgen Höj – som dessutom får äran att rita om företagets logo. Traditionen med utställningar fortsätter och år 1967 håller Nordiska Galleriet utställningen “Viva l’Italia” där varumärken som Cassina och B&B Italia på allvar introduceras i Sverige. Och det är denna nydanande smakfullhet som ska komma att prägla Nordiska Galleriet kommande decennier.

nordiska-galleriet-2021

Nordiska Galleriet år 2021.

2016 påbörjas ännu en era av modernisering av Nordiska Galleriet när Axel Söderberg förvärvar bolaget och bland annat tillgängliggör den unika katalogen online. Med en ny vision att frälsa världen med design blir Stockholm utgångspunkten för en både nationell och internationell expansion. 2018 lanseras Nordiska Galleriets första showroom i Göteborg och 2021 öppnas e-handeln för våra norska grannar. Ambitionen är att skapa en världsledande destinationsbutik för en designintresserad publik, och idag är det ikoniska schackrutiga golvet återigen fyllt med avantgarde design från världens mest briljanta och erkända formgivare.

Det är med stolthet vi blickar tillbaka på seklet som gått, men framförallt med spänning vi blickar fram mot det som väntar.

Upptäck designmöbler, belysning, och details.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 500 kr rabatt* på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 500 kr rabatt på ditt första köp över 5 000 kr, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online över 5 000 kr på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.