Belysning av Ettore Sottsass | Nordiska Galleriet

Ettore Sottsass Belysning

#
Filtrera
Rensa filter
Filtrera
Pris
Tillbaka
Pris
Visa produkter (0)
Sortera på
  Artiklar saknas

  Ettore Sottsass

  Den italienske designern och formgivaren Ettore Sottsass föds år 1917 i staden Innsbruck som son till en italiensk pappa och österrikisk mamma. Han växer upp i Milano och går i sin fars fotspår när han utbildar sig till arkitekt. År 1939 tar han sin arkitektexamen vid Turins Universitet. Hans karriär hann knappt ta fart innan han tog värvning för den italienska armén under andra världskriget. Efter att ha suttit i ett fångläger i Jugoslavien kom han hem till Italien år 1947. Väl hemma i Italien startar han sin egen firma inom möbelproduktion.

  Ettore Sottsass

  Under de kommande decennierna formger Ettore Sottsass möbler för bland annat Poltronova och Olivetti. För Olivetti är han med och bidrar till att föra kontorsmaterial närmare populärkulturen då han bland annat designar den numera ikoniska reseskrivmaskinen Valentine. Förutom för Olivetti formger Ettore Sottsass även vardagsföremål för Alessi.

  År 1981 är Sottsass med och grundar det italienska designkollektivet Memphis. Namnet hämtar Sottsass från Bob Dylans låt ”Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again” som spelades i samband med gruppens allra första möte. Tillsammans med unga designers revolterar de mot de rådande idealen, något de kallar en antidesignrörelse. Sottsass skulle komma att bli en av förgrundsgestalterna för det postmoderna formspråket som vänder sig mot den strikta funktionalismens ideal med Bauhaus i spetsen. Memphis formspråk hämtar inspiration från såväl art deco som popkonsten och kitch från 1950-talet. Vanligt förekommande material i Memphis design är bland annat laminat i starka färger samt terrazzo.

  Bland Ettore Sottsass mest berömda verk kan bland annat spegeln Ultrafragola nämnas. Spegeln designas år 1970 för Poltronova och kännetecknas av sin originella ram som med sina vågiga former är inspirerade av långt, vackert hår. Den ljusrosa ramen har integrerade ljuskällor som sprider ett stämningsfullt sken kring sin omgivning. Andra berömda verk är bokhyllan Carlton, bordslampan Valigia och golvlampan Callimaco.

  Logga in

  Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

  eller
  Ny kund? Få 8% rabatt på ditt första köp.

  Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 8% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

  Tack för din anmälan
  Din e-post är redan registrerad
  *Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena B&B Italia, Baxter, Bocci, Cassina, Cappelini, De Sede, Flexform, House of Finn Juhl, Michael Anastassiades, Apparatus, Poliform, Roll&Hill, Big Green Egg, Rocket Espresso, Maxalto och Technogym.
  Önskelista (0)

  Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

  Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

  Jag förstår
  Läs mer

  Welcome to Nordiska Galleriet

  Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

  If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

  Deliver to
  Sweden
  • Sweden
  • Norway
  • Denmark
  • Finland
  • Germany
  • Austria
  • Belgium
  • Netherlands
  • Spain
  • France
  Language
  Swedish
  • English
  • Swedish
  • Norweigan
  • Danish
  • Finnish
  Currency: SEK
  Enter Nordiska Galleriet
  Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.