Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Om Nordiska Galleriet

Välkommen till Nordiska Galleriet, Skandinaviens främsta auktoritet inom designmöbler i över ett sekel. Vi tror att en möbel är ett konstverk, ett personligt uttryck och ett sätt att göra ett statement i världen. Genom att handplocka möbler från banbrytande formgivare erbjuder vi en tidlös kollektion av originalprodukter. Tillsammans skapar vi en mötesplats för modern design som ska inspirera och hjälpa dig att uttrycka din designidentitet till fullo. Utforska vår inspirerande samling online eller i någon av våra butiker och upptäck möbler som är kuraterade för att avnjutas under många generationer framöver.

Om Nordiska Galleriet

Antika möbler av hög kvalitet

År 1912 uppför bonden Anders Andersson en stor och påkostad fastighet på Nybrogatan. Det är här som Nordiska Galleriets historia startar, det som kommer att bli en självklar destination för exklusiva möbler och modern design.

Efter fastighetens uppförande år 1912 öppnas Auktionshallen i lokalerna på Nybrogatan 11. Avsikten var från början att arrangera kvalitetsauktioner för konst och antika möbler men idén skrotas och man övergår till att istället sälja antika möbler av hög kvalitet. Affärens stora ytor kompletteras efter en tid med försäljning av bilar, vilket skapar den något udda kombinationen att sälja antika möbler och moderna bilar under ett och samma tak.

Bilförsäljningen avvecklas dock när Anders Anderssons systerson Carl-Otto Heigard tar över företaget år 1929. Heigard kompletterar istället möbelbutiken med ett konstgalleri och etablerar år 1933 namnet Nordiska Galleriet för att spegla den nya inriktningen på företaget. Företaget AB Nordiska Galleriet registreras samma år, vilket alltså är det aktiebolag som driver verksamheten än idag.

Den danska eran

Den danska eran

På 1940-talet tar Carl-Magnus Heigard över verksamheten (Carl-Ottos Heigards son) och startar en förnyelse av konceptet. På 1950-talet startar ”den danska eran” på Nordiska Galleriet vilken inleds med en omtalad utställning av möbler av formgivare som Nanna och Jörgen Ditzel, Jörgen Höj och Finn Juhl. År 1954 ritar formgivaren Jörgen Höj Nordiska Galleriets nya logotyp, vilket är samma logotyp som användes fram till 2017.


Viva l'Italia

Viva l'Italia

Traditionen med utställningar fortsätter med bland annat utställningen ’Inspiration -63’ med Börge Mogensen, Hans J. Wegner, Jörgen Höj med flera. Utställningen ’Viva l´Ítalia’ år 1967 med bland annat Tobia Scarpa där Cassina och B&B Italia på allvar introducerades i Sverige blir en stor succé. I slutet av 1970-talet presenteras en utställning där paret Eames lanserar sina möbler i Sverige. Samma år designar Tobia Scarpa även Nordiska Galleriets egen-producerade soffa Familjesoffan, som man kan hitta på auktioner än idag.

Internationella samarbeten

Internationella samarbeten

År 1982 överlåter Carl-Magnus Heigard företaget till förre butikschefen Anders Carnerud. Man fortsätter med utställningar och fick besök av bland annat Giulio Cappellini och Antonio Citterio vilka senare gjorde sig stora namn i designvärlden. Under senare delen av 1990-talet görs en omfattande renovering där man bland annat tar fram det ursprungliga rutiga stengolvet som blir ett igenkännande inslag för butiken med sitt karaktäristiska mönster.

Efter 22 år säljer Anders Carnerud Nordiska Galleriet till Olle Heigard, släkting till bolagets ursprungliga grundare. Verksamheten fortsätter att drivas i samma anda som tidigare med fokus på starka varumärken, kända formgivare och med modern design.

År 2016 köper...

År 2016 köper Axel Söderberg företaget, vilket blir startskottet på ytterligare en era av förnyelse och modernisering av Nordiska Galleriet. Med kvalitet, kunskap och service i fokus återlanserar man mycket från Nordiska Galleriets forna glansdagar. Konceptet har renodlats och idag hänger återigen konst från välkända konstnärer på väggarna. Nordiska Galleriet gästas återigen av kända formgivare, bl.a. Patricia Urquiola som under våren 2017 presenterade sin nya möbelkollektion för Cassina. Ambitionsnivån har höjts och målsättningen är att skapa en världsledande destinationsbutik för en designintresserad publik.

Vi hoppas du vill vara med oss under vår fortsatta resa. Nu skriver vi tillsammans nästa kapitel i boken
om Nordiska Galleriet.

We only sell originals splash

Vi säljer endast original

När du handlar hos oss på Nordiska Galleriet garanterar vi att du köper ett original. Det betyder att produkten är producerad i en fabrik licenserad till varumärket och tillverkad utifrån designerns skisser och vision. Ingenjörer och hantverkare säkerställer att alla led i produktionen utförs korrekt och det gedigna hantverk som läggs ned på varje möbelexemplar säkerställer dess livslängd.

Läs mer

Top quality design new

Design av högsta kvalitet

Vi i vår tur ställer också krav på de varumärken vi väljer ut att företräda och sälja till våra kunder. Vår kärna kommer alltid att vara att vi är en destination för premium design – en plats för att möta, uppleva och upptäcka samtida och klassisk design av högsta kvalitet. Därför är vi noga med att erbjuda riktigt bra och genomtänkt design. En omsorgsfullt framtagen möbel eller inredningsprodukt håller över tid och kan med rätt hantering få ett förlängt liv och ärvas av kommande generationer eller leva vidare på en andrahandsmarknad. 

Läs mer