Källemo - Svenska designklassiker | Nordiska Galleriet
Prisgaranti && Fri frakt över 500 kr
Varukorg
Support

Källemo

Möbelföretaget Källemo grundas i Värnamo år 1970 av entreprenören Sven Lundh. Redan i ung ålder blir Sven intresserad av konst och vackra föremål vilket leder till att han börjar jobba som agent för kända formgivare som Yngve Ekström, Hans Wegner och Mogens Koch. När Lundh sedan startar det egna varumärket Källemo är hans vision att skapa idéstarka och kvalitativa designmöbler med ledordet ”det ska tåla ögats slitage”. Företaget präglas av att följa magkänsla snarare än trender och av att skapa svensk design med originalitet. Denna magkänsla leder till ett flertal framgångsrika och ibland snudd på excentriska samarbeten med formgivare – eller artister, som Källemo väljer att kalla dem. Läs mer om Källemo

Källemo

Källemo står för innovativa och hållbart designade möbler

Hållbarhet är ett viktigt ledord för Källemo vilket är en avgörande faktor i deras val av samarbeten. Även konsten och det estetiska uttrycket i designen är viktigt då det enligt Sven Lundh är en faktor som får en möbel att hålla under lång tid. Ett tydligt exempel på detta är betongstolen Concrete. År 1981 ritar Jonas Bohlin stolen som består av två betongplattor och ett böjt stålrör som sitt examensarbete på Konstfack. Den uppmärksammas av Sven Lundh som låter tillverka stolen i en signerad och numrerad upplaga av 100 exemplar. Även om stolen i betong inte blir någon storsäljare så blir den istället ett kultobjekt som idag säljs för skyhöga summor och finns att skåda på Nationalmuseum.

Andra artister i skaran är Mats Theselius som även han upptäcks av Lundh med en design som ingen annan vågar ta sig an, Älgskinnsfåtöljen. Han designar senare fåtöljen El Dorado och skåpet National Geographic och har sällskap bland artisterna av John Kandell med stolen Solitär.

Källemo drivs idag av Svens barn, Erik och Karin Lundh. Företaget fortsätter leverera svensk design som utmärker sig och som tål så väl ögats som tidens slitage. Concrete tillverkas i en ny och mer sittvänlig tappning och tar tillsammans med nya verk en självklar plats i Källemos kollektion.

Lämna feedback

Vi uppskattar all feedback vi kan få om vår nya hemsida. Skriv in dina kontaktuppgifter och din feedback i forumläret nedan. Vi läser alla meddelanden och åtgärdar fel så snart som möjligt. Tack för att du tar dig tid att hjälpa oss..


Namn *

E-post *

FeedbackLämna feedback

Logga in

Logga in för att se dina beställningar, spara dina önskelistor och hantera dina leveransuppgifter.

Glömt lösenordet? Klicka här