Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

110 år av designhistoria

2021-10-21

110 år av designhistoria

Från moderna bilar och antika möbler till dansk era och Viva l’italia, Nordiska Galleriet har i snart 110 år varit landets mest självklara destination för exklusiv design.

Året är 1912, en skånsk bondson vid namn Anders Andersson låter uppföra en stor och påkostad fastighet i nationalromantisk stil i hörnet på Nybrogatan/Riddargatan. Samma år öppnas Auktionshallen i fastighetens lokaler på Nybrogatan 11. Andersson har för avsikt att arrangera kvalitetsauktioner för konst och antika möbler men idén om auktioner skrotas och man övergår istället till att enbart sälja antika möbler av hög kvalitet. Efter en tid kompletteras affärens stora ytor med försäljning av bilar, vilket leder till att det under en tid säljs moderna bilar och antika möbler under samma tak – en kanske något udda kombination.

Editorial Splash 1 - 110 år av designhistoria
Försäljning av bilar i auktionshallen.

1929 tar Anders Anderssons systerson Carl-Otto Heigard över verksamheten och byter snabbt ut bilarna samt kompletterar möbelbutiken med ett konstgalleri. För att spegla den nya inriktingen på företaget döper han om det till Nordiska Galleriet och samma år registreras AB Nordiska Galleriet. Samma aktiebolag står på samma plats än idag.

Editorial Splash 2 - 110 år av designhistoria
Nordiska Galleriet 80 år på möbelmässan år 1992.

Efter en tid kompletteras affärens stora ytor med försäljning av bilar, vilket leder till att det under en tid säljs moderna bilar och antika möbler under samma tak – en kanske något udda kombination.

Editorial Splash 3 - 110 år av designhistoria
Viva l'Italia–utställningen år 1967.

Femtiotalet inleds med den danska eran och en omtalad utställning av möbler från formgivare som Finn Juhl och Jörgen Höj – som dessutom får äran att rita om företagets logo. Traditionen med utställningar fortsätter och år 1967 håller Nordiska Galleriet utställningen “Viva l’Italia” där varumärken som Cassina och B&B Italia på allvar introduceras i Sverige. Och det är denna nydanande smakfullhet som ska komma att prägla Nordiska Galleriet kommande decennier.

Editorial Splash 4 - 110 år av designhistoria

2016 påbörjas ännu en era av modernisering av Nordiska Galleriet när Axel Söderberg förvärvar bolaget och bland annat tillgängliggör den unika katalogen online. Med en ny vision att frälsa världen med design blir Stockholm utgångspunkten för en både nationell och internationell expansion. 2018 lanseras Nordiska Galleriets första showroom i Göteborg och 2021 öppnas e-handeln för våra norska grannar. Ambitionen är att skapa en världsledande destinationsbutik för en designintresserad publik, och idag är det ikoniska schackrutiga golvet återigen fyllt med avantgarde design från världens mest briljanta och erkända formgivare.

Det är med stolthet vi blickar tillbaka på seklet som gått, men framförallt med spänning vi blickar fram mot det som väntar.

Upptäck , , och .

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03