Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

2024-03-22

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

När det kommer till inredning är soffan navet i många hem. Utöver praktiska egenskaper, spelar den även en central roll i skapandet av hemmets estetik och atmosfär. I världen av möbler och design går det att hitta en mängd varianter på soffor som har blivit sanna ikoner – mästerverk av form, funktion och stil som har blivit symboler kreativitet. Vi kommer att utforska 10 ikoniska design-soffor som inte bara har påverkat synen på inredning – de har också blivit en del av ett kulturellt arv. 

Editorial Splash 1 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
LC2 – Cassina

1928: LC2 av Charlotte Perriand för Cassina

En riktig stilikon från 1928 som hyllas än idag, närmare 100 år senare, är LC2 – en tidlös designklassiker av mycket bra kvalitet framtagen av trion Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand. Dess raka linjer och underredet av polerat krom skapar ett kontrasterande element till dess mjuka sits. Klädseln erbjuds i läder eller tyg där det finns ett antal nyanser att välja mellan, och kan kombineras med ett underrede som finns i ett flertal varianter. Fåtöljen från samma serie finns att hitta i den permanenta kollektionen på MoMA, en uppenbar indikator på LC-seriens ikonstatus 

Editorial Splash 2 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
Chieftain Sofa – House of Finn Juhl

1949: Chieftain Sofa av Finn Juhl för House of Finn Juhl 

Chieftain Sofa, inspirerad av 1940-talets moderna konst, är en smakfull soffa med mjuka former tillverkad i material av exklusiv kvalitet. Finn Juhl skapade Chieftain Sofa och syskonet Chieftain Chair, som en modern kontrast till traditionell och funktionalistisk dansk möbeldesign – vilket gjorde dem till symboler för avantgarde. Originalexemplaret finns på Designmuseum Danmark, platsen där Cabinetmakers’ Guild Exhibition ägde rum 1949. Chieftain Sofa finns att få med en bas i valnöt eller ek, och klädsel i läder eller fårskinn. 

Online visar vi upp ett begränsat urval, men du är välkommen att kontakta våra inredare online eller i butik för att utforska alla utföranden. 

Editorial Splash 3 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
PK31 – Fritz Hansen

1958: PK31 av Poul Kjærholm för Fritz Hansen 

PK31 är en elegant tvåsitsig soffa i minimalistisk stil och hög komfort. Den mjuka dunstoppningen och den eleganta läderklädseln, i kombination med ett underrede i förkromat, matt fjäderstål – ger denna soffa en modern touch. De räta linjerna och kvadratiska formerna skapar en kontrast till den mjuka lädersitsen, vilket gör att soffan både är estetiskt tilltalande och skön att sitta i. PK31 finns i ett stort utbud av färger, och kan kompletteras med en fåtölj eller tresitssoffa från samma serie. 

Editorial Splash 4 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
Soriana – Cassina

1969: Soriana av Afra & Tobia Scarpa för Cassina

Soriana har alltid varit hyllad, sedan lanseringen 1969. Det är en soffa med banbrytande utformning där den mjuka kroppen hålls samman av stora metallklamrar, vilket skapar en draperande effekt. De mjuka egenskaperna hos soffan ska ha varit anledningen till dess namn, döpt efter mjukheten hos familjens siameskatt. Liksom många andra soffor från Cassina, har även Soriana blivit prisbelönad med Compasso D'Oro för sin unika konstruktion och visuella uttryck, och har nu uppdaterats till en mer hållbar version. Det finns olika varianter på utföranden i både läder och textil, och för att enkelt skapa en enhetlig sittgrupp finns det en komplett serie att upptäcka online och i

Editorial Splash 5 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
Camaleonda – B&B Italia

1970: Camaleonda av Mario Mario Bellini för B&B Italia

Skapa en lyxig atmosfär i ditt hem med Camaleonda, ett modulsystem skapat av Bellini hos B&B Italia. Dess ultimata komfort och stil är mycket tack vare en klassisk capitonné-design tillverkat av polyuretanskum, polyeten och nylon. Med ett system av krokar och kablar, samt ringar och dragstänger – öppnas möjligheten att skapa unika konfigurationer i allt från enklare hörnsoffor till en mer avancerad soffgrupp. Camaleonda finns att välja i läder eller tyg, och dess flerdimensionella karaktär gör att den passar in i många miljöer – oavsett stil. Hos Nordiska Galleriet hittar du ett sortiment bestående av flera varianter av möbeln, med ett varierat utbud på storlek eller modell för att passa dina behov. 

Editorial Splash 6 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
Marenco 3-Seater Sofa – Arflex

1970: Marenco 3-Seater Sofa av Mario Marenco för Arflex

Upplev simpel elegans med Marenco från det italienska varumärket Arflex – en 3-sitssoffa som kännetecknas av stora dynor, vilket skapar en luftig och inbjudande karaktär. Denna soffa har fått namnet från sin formgivare, Mario Marenco, och har sedan lanseringen 1970 varit en populär favorit i många hem. Konstruktionen består av en kraftfull stomme av plywood och metall och dynor av polyuretan. Beroende på vad som passar dina behov, går det att välja mellan en klädsel i läder eller avtagbart tyg i jordnära färger. 

Om du inte finner det utförande du är ute efter online, är du välkommen att kontakta vår kundservice

Editorial Splash 7 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
Le Bambole - Bibambola Sofa – B&B Italia

1972: Le Bambole - Bibambola Sofa av Mario Bellini för B&B Italia

Le Bambole - Bibambola Sofa är en 2-sitssoffa som tillhör serien Le Bambole, vars formgivning belönades med Compasso d'Oro år 1979. Designen karaktäriseras av sin avsaknad av en bärande struktur, där man istället har låtit organiska former, hög elasticitet och bekväm mjukhet stå i centrum. Originalet formgavs 1972 vilken bestod av en metallstruktur inbäddad i polyuretan, 50 år senare uppdaterades den till en helt återvinningsbar version då material av återvunnen polyeten används. 

Editorial Splash 8 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
Togo Medium Sofa – Ligne Roset 

1973: Togo Medium Sofa av Michel Ducaroy för Ligne Roset 

Togo Medium Sofa är en soffa av unik utformning från 1973 som ska utlova högsta möjliga bekvämlighet, tack vare fem olika varianter av polyeterskum som följer kroppen på ett naturligt sätt. Denna mjuka soffa med quiltat mönster passar utmärkt om man är ute efter att skapa karaktär och en inbjudande atmosfär, och det går att hitta ett stort sortiment av läder och tyger. Togo tillkommer i flera olika modeller som kan kombineras och anpassas efter rummet – exempelvis kan man enkelt skapa unika hörnsoffor genom att kombinera Corner Seat med Small Settee och Large Settee. 

Editorial Splash 9 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
675 Maralunga 40 – Cassina

1973: 675 Maralunga 40 av Vico Magistretti för Cassina

Utforska en 70-talsklassiker – 675 Maralunga 40, en prisbelönad soffa formgiven av Vico Magistretti. Med form och funktion i fokus, kännetecknas denna soffa av dess innovativa design med det justerbara ryggstödet. Idén att sätta en cykelkedja i stoppningen är det som ger soffan dess unika flexibilitet och komfort. Med ett lekfullt formspråk och skickligt hantverk är den inte bara bekväm, den representerar även en del i italiensk designhistoria. Nordiska Galleriet erbjuder soffan i flera varianter på klädsel: läder eller tyg som kommer i olika färger. 

Editorial Splash 10 - Design icons – upptäck tidlösa soffor
DS-707 Modular Sofa – de Sede 

2020: DS-707 Modular Sofa av Philippe Malouin för de Sede 

Philippe Malouin ska ha experimenterat med vikbart skum för att slutligen komma fram till DS-707 – en modulsoffa tillverkad av handgjort läder som vill kännetecknas av sina mjuka, organiska former. Med inspiration från schweizisk, postmodern möbeldesign och strukturer av brutalism, formgavs soffan med komfortabel sits som visar upp en bra balans mellan traditionella och samtida inslag. Möjligheten att kombinera denna soffa på oändligt många sätt, samt att den kan kompletteras med fåtöljen DS-707 Armchair – gör det möjligt att skapa unika rum, oavsett stil. 

Nordiska Galleriet erbjuder ett varierat sortiment på möbler och inte minst soffor i olika tyg, varianter och storlekar – både online och i butik. Vill du ha information om specifika produkter eller söker efter soffor med specifika utföranden, finns det alltid en möjlighet att kontakta vår kundtjänst. Vi har även en kostnadsfri inredningstjänst som hjälper dig att hitta möbler som passar just dina behov och önskemål. 

Produkter som visas i inlägget:

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03