Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

50-årsjubilerande Togo

2023-07-17

50-årsjubilerande Togo

I år firar Ligne Roset att Togo tillverkats i 50 år. En jubilar som älskas lika mycket av Big Brother-generationen som av sparsmakade designkännare, dess popularitet tycks inte nå några gränser. Men hur skapas en så pass omtyckt och ikonisk designklassiker? Och vad i Togos kulturarv gör den till en popkulturell klassiker?

Picture Splash 1 - Togo

Även om du inte skulle ha hört talas om Togo, så har du säkert sett den. Den har beskrivits som en “skrynklig nyfödd med Shar-Pei rynkor". Men det är något med de där rynkorna som gör den just så inbjudande – samt dess improviserade utseende. Det ser ut som om man satt sig på en tjockmadrass som vikt sig mot en vägg.

Inget är dock längre från sanningen. Att tillverka en Togo är en komplicerad process med många personer inblandade som alla är experter på vad de gör. Bara stoppningsprocessen på en Togo-soffatar 4 timmar för tygöverdrag och nästan 6 timmar för läder.

Picture Splash 2 - Togo

Den ikoniska designen är givetvis anmärkningsvärd i sig. Det lekfulla uttrycket härstammar säkert från Ducaroys utbildning i skulptur vid Beaux-Arts de Lyon. När han tillfrågades om inspirationskällan för Togo beskrev han det så här:

En tandkrämstub som viks tillbaka på sig själv som ett kaminrör och stängs i båda ändarna.

Med sin lågt placerade sitthöjd anses den faktiskt ha revolutionerat sittandet i början på 70-talet och förkroppsligade idén om att vardagsrummet var till för avslappning och rekreation. Togo var generös, opretentiös och perfekt att krypa upp i med en bok och en kopp té och hippie-generationen tog den snabbt till sig.

Picture Splash 3 - Togo

Och den fortsätter ständigt att nå ny publik. År 2006 dök ett helt Togo-möblemang upp i tv-rutan på brittiska Celebrity Big Brother. En perfekt inredning för en generation med slösurfande och sträckkollande av serier som avkoppling.

Ligne Rosets berömda kollektion Togo skapades av formgivaren Michael Ducaroy 1973. Han föddes i en familj med modern möbeldesign i blodet och när han 1960 träffade Jean Roset, som förestod det anrika möbelföretaget Ligne Roset, fann de varann och Ducaroy blev snart chef för designavdelningen och företagets spjutspets inom innovation.

Än idag tillverkas Togo-serien i den lilla franska byn Briord vid Jurabergets fot, där Ligne Rosets huvudkontor och fabrik ligger sedan 1973. De många komplicerade momenten i tillverkningen samt en mycket noggrann kvalitetskontroll, gör att väntetiden på en Togo ligger på 12 månader idag.

Med dess karakteristiskt mjuka och veckade silhuett, som två generationer redan har gosat i, fortsätter Togo att förtrolla än idag.

Picture Splash 4 - Togo

Men popularitet har som ofta en baksida; Togon har ett stort efterfölje av kopior i kölvattnet. Tråkigt nog inte något ovanligt inom popkulturen. För att undvika att handla en kopia kommer här en kort check-list:

  • Under tillverkningen används osynligt bläck för att guida sömnaden. Använd en UV-lampa på insidan för att upptäcka det.

  • Det finns en specifik domestik som används för att täcka den nedre delen av soffan, identisk med den allra första Togo. Domestik är en textil som är tätt vävd för att säkerställa hållbarhet och förhindra att skummet sticker igenom tyget.

  • Soffan består enbart av skum och klädseln är stoppad med polyesterquiltning. Över 10 bitar polyeterskum med 3 olika densiteter skärs i 8 olika bitar för att konstruera soffan.

  • Togo är tillverkad i Frankrike, liksom alla Ligne Rosets stoppade möbler sedan starten 1860.

  • Handla dina designmöbler från licensierade återförsäljare.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03