Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Andreas Martin-Löf + Johan Fowelin // Books and photography

2020-09-07

Andreas Martin-Löf + Johan Fowelin // Books and photography

Arkitektur och fotografi har en snart 200-årig kärlekshistoria. Förmågan att transformera platsbundna, tredimensionella byggnader till tvådimensionella bilder, lika lätta som pappret de tryckts på, har givit fotografi en unik funktion i att tillgängliggöra arkitektur världen över.

Johan Fowelins Time Capsule (2018) består av en serie fotografier från Kungsholmstorg 1, tagna innan Andreas Martin-Löf påbörjade den omfattande restaureringen av det som senare kom att bli hans hem. Vad som hade kunnat vara ett nostalgiskt ”före” i ett ”före och efter”-reportage, är allt annat än det. Fotografierna fångar betraktaren med en magisk realism. Frusna ögonblick som låter åskådaren fylla de nu tomma rummen med sina egna bilder av det liv som en gång varit..

One to One är den första boken om Andreas Martin-Löf Arkitekter, utgiven 2019 av Art and Theory Publishing. Boken lyfter fram 20 av kontorets projekt – alltifrån stora byggnader och interiörer till möbler och designobjekt, bland andra ovan nämnda Kungsholmstorg 1. Monografin är generöst illustrerad och innehåller även en serie essäer som belyser Andreas Martin-Löfs praktik.

Bilderna i utställningen på Nordiska Galleriet har inte visats tidigare. Både böcker och fotografier finns till försäljning.

Vernissage 16 september 2020, kl 17-19 på Nybrogatan 11.

Utställningen pågår 17 september – 30 oktober 2020.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03