Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Ann Demeulemeester x Serax

2023-03-28

Ann Demeulemeester x Serax

Hon var en av medlemmarna i det legendariska Antwerp Six som på 80-talet stormade London Fashion Week. Idag utmanar hon istället som industridesigner. Med sofistikerad form för bestick, kristallglas och porslin, handmålat med chiaroscuro-teknik, köar stjärnkrogar världen över för att beställa hennes servis för Serax.

Det var länge sen det dukade bordet stod lika mycket i centrum som nu. Det byggs utställningar, bloggas och skrivs spaltmeter på temat och inspirerande dukningar tycks locka en ny och yngre generation. Att samlas kring matupplevelser och servera gäster en genomförd helhet – att duka med en komplett servis, välja rätt glas till måltidens drycker, arrangera dekorationer, servetter och blommor – det har dock aldrig gått ur tiden.

Editorial splash 1 - Ann Demeulemeester x Serax
Editorial Splash 2 - Materialguide: laminat och linoleum

De stora porslinstillverkarna har däremot inte hängt med i den stora efterfrågan på uttrycksfulla produkter att duka med. Men belgiska Serax är inte någon vanlig producent. Tillsammans med Ann Demeulemeester – en av de tyngsta avantgardistiska modeformgivarna – har de tagit fram en servis, komplett med en tillhörande glaskollektion och en uppsättning moderna bestick.

Allt andas väldigt mycket high-end och samarbetet har blivit uppskattat av såväl Michelinkrogar som privatpersoner.

Starten på något nytt

Allt började under en middag i den lilla belgiska staden Kessel, där designern bosatt sig efter att ha lämnat modevärlden. Hennes forna eponyma klädmärke levde nu vidare i andras regi efter att Demeulemeester gått ut till pressen med sin definitiva avgång från modebranschen 2013.

Istället för mode hade hennes intresse riktats mot bruksföremål och de nästföljande åren gick hon porslinsmästarkurser i både Frankrike och England, lärde sig glasyrtekniker och köpte en särskild brännugn för att kunna tillverka porslin på egen hand.

Den här kvällen i fråga hade hon dukat med sitt egenhändigt skapade porslin och en av gästerna blev så tagen av kollektionen att hon erbjöd att presentera designern för Axel Van Den Bossche, som grundat Serax med sin bror Serge 1986.

Resultatet av mötet blev Ann Demeulemeester x Serax. En kollektion som inte bara består av porslin men också glas i handblåst, blyfri kristall och bestick i rostfritt stål som handfacetterats och har en matt finish.

Serax är ett belgiskt designvarumärke som precis som modemärket Ann Demeulemeester utgår från staden Antwerpen. Bröderna Van Den Bossche startade Serax i ett garage år 1986 och sedan dess har den småskaliga verksamheten vuxit till ett multinationellt företag.

Editorial splash 3 - Ann Demeulemeester x Serax

En belgisk rebell

Ann Demeulemeester var en av 80- och 90-talsmodets frontfigurer, i alla fall om vi pratar om avantgardemodets. Med draperade plagg och skärningar som både tog hänsyn till kropp och konceptuell konstnärlighet, formgav hon kollektioner som var både radikala och uppskattade av köpare av high fashion.

1986 gick hon samman med fem studiekamrater från Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen och tillsammans reste de till Londons modevecka för att visa upp kollektionerna för pressen. Kollektivet placerades i utkanten av den officiella modearenan och det faktum att de hamnade utanför de populära visningarna sägs ha påverkat rapporteringen från visningarna och mytspridning av gruppen som underground.

Efter gruppens framgångar lanserade Demeulemeester 1985 sin klädkollektion som var influerad av punk- och rockmusik samt gotisk och romantisk poesi. Som en av de första formgivarna att göra sådana kulturella referenser banade hennes vision väg för formgivare som Rick Owens och Raf Simons.

Editorial  splash 4 - Ann Demeulemeester x Serax
Editorial splash 5 - Ann Demeulemeester x Serax

Chiaroscuro som ledmotiv

Demeulemeester blev särskilt känd inom den franska och belgiska modescenen för att uteslutande arbeta i svart och vitt och de skarpa kontrasterna är fortfarande ett signum. I en intervju med svenska modejournalisten Salka Hallström Bornold har hon sagt:

– För mig är svart och vitt själva essensen. […] Folk tror ofta att svart är svart och vitt är vitt, men det är inte sant. Det finns många slags svart och så många slags vitt, en hel tonskala av känslor. […] Det är som att jämföra ett svartvitt foto med ett i färg – det får mig att tänka att färg är dekor, och att jag inte behöver det.

Att använda sig av den här typen av färgreducering och lyfta fram spektrat av ljus och skugga kallas inom måleri för chiaroscuro, eller klärobskyr på svenska. En teknik som bidrar till den konstnärliga höjden på hennes handmålade porslin för Serax.

Nordiska Galleriet är en av få utvalda återförsäljare av Ann Demeulemeester x Serax.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01