Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Att forma det moderna

2022-02-15

Att forma det moderna

Wilhelm Wagenfeld var silversmeden som blev en av industridesignens främsta föregångare – med en lampa. Bauhauslampan, eller WG24 som lampans riktiga namn är, tillverkas än i dag av tyska Tecnolumen. Vi berättar historien om hur varumärket blev hem åt Bauhauserans belysning och startskottet för industridesignens intåg i finrummen.

När det kommer till designlampor från Bauhauseran, är Tecnolumen varumärket att vända sig till. Och inte vilka Bauhauslampor som helst, utan de som kommit att symbolisera själva grunden för industridesignens estetik.

Att just Wilhelm Wagenfeld skulle bli en av 1900-talets främsta industriella formgivare var det nog inte många som kunnat tro när han som 24-årig silversmedsgesäll klev in på Bauhausskolan i Weimar 1923. Men faktum är att han tillsammans med sin lampa skulle bli vägledande för modern form och ett formspråk som förde konst, design, arkitektur och hantverk allt närmare varandra.

Editorial Splash 1 - Att forma det moderna

Wilhelm Wagenfeld

Editorial Splash 2 - Att forma det moderna

Bauhaus Table Lamp WG 24

Wilhelm hade höga förväntningar på sin armatur. Förutom de stränga funktionella kraven var det viktigt att lampan ska vara estetiskt tilltalande, även när den inte är i bruk. Utformningen av lampan var typisk för Bauhausperioden, där han experimenterade med olika typer av material, och beslutade sig för en lampskärm i opalglas, en fot i klarglas och detaljer i förnicklad metall.

WG24 visades för första gången upp under Leipzig Trade Fair 1924 och blev snabbt en världskändis, inte minst för att det bakom lampans enkla estetik stod ett gediget hantverk där varje exemplar tillverkades för hand och numrerades på undersidan. Men på grund av de höga produktionskostnaderna producerades lampan först bara i en begränsad upplaga. Det var inte förrän 1976, som entreprenören Walter Schnepel vid ett besök i Wilhelms studio upptäcker Bauhauslampan, och väljer att börja massproducera den under varumärkesnamnet Tecnolumen.

Editorial Splash 3 - Att forma det moderna

Bauhaus Table Lamp WG 24

Tecnolumens första armatur gör storsuccé och kommer att bli startskottet för industridesignens intåg i finrummen. Samtidigt som företaget fortsätter att ta in fler Bauhausklassiker i sitt sortiment, börjar det också jobba med samtida formgivare. Än i dag tillverkas alla armaturer för hand i belysningsfabriken i Bremen, för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Och än i dag tillverkas WG24 efter originalritningen från 1924, för att den snart ett sekel senare är lika populär.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03