Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Bellinis alla strängar

2021-11-09

Bellinis alla strängar

Mario Bellini föddes 1935 i Milano och innan han ens hunnit fylla 25 tog han examen från Polytekniska universitetet i sin hemstad. Sedan tidigt 60-tal har hans design hyllats, prisats och blivit en del av både våra hem och de offentliga miljöer vi rör oss i. Och det är inte många som kan mäta sig med varken den mängd eller bredd av objekt som fötts fram från Bellinis formgivning.

Att Bellini skapat klassiker som soffan Camaleonda för B&B Italia eller stolen Cab för Cassina kanske de flesta designintresserade känner till. Möbler och objekt som redan hunnit bli ikoniska. Men hans verk sträcker sig långt utanför de gränserna. Skrivmaskiner för Olivetti, TV-apparater för Brionvega, hi-fi system och hörlurar för Yamaha är bara en del av de produkter som finns i den gedigna portföljen. Och som om inte det är imponerande nog har han också hunnit med att vara konsult för ett antal bilmärken som resulterat i ett nytänkande inom fordonsdesign och där konceptbilen ”kar-a-sutra” kanske är den mest omtalade och banbrytande.

Under åren 1986 till 1991 var han redaktör för DOMUS, kanske världens mest prestigefyllda magasin inom design, konst och arkitektur. Ett magasin där han också själv bidragit med över 60 artiklar där många behandlar förhållandet mellan konst och industriformgivning. Hans arkitektur finns inte bara hemma i Europa, utan även i till exempel Japan, USA och Australien och han är i allra högsta grad fortfarande både verksam och produktiv.

Editorial Splash 1 -Bellinis alla strängar
Chiara Table för Flos. Mario Bellini.

Att hans verk finns representerade på de största design- och konstmuseerna världen över känns både rimligt och självklart, och bara på MoMa i New York finns 25 objekt signerade Bellini i den permanenta utställningen.

Och självklart har också Bellini bidragit till att ljussätta vår tillvaro och från hans ritbord har det kommit lampor och belysningsobjekt. Lampan Chiara ritades för FLOS 1969 och har dels döpts efter det italienska ordet för ”klar”, men delar även namn med en av hans döttrar.

Editorial Splash 2 - Bellinis alla strängar

Camaleonda för B&B Italia.

Camaleonda för B&B Italia.

Inspirationen till lampan kommer från hur naturligt ljus oftast inte når oss direkt, utan antingen strålar ner genom ett moln eller reflekteras från till exempel en vägg. Bellini har berättat att han istället för att bara designa en lampa snarare ville skapa ett objekt som kunde producera ett artificiellt ljus och sedan låta det studsa tillbaka från en annan yta. Tanken var enkel, men för att hitta formen fick han jobba intensivt med kartong och sax för att få till en första modell som sedan fick vara förlaga för prototyper gjorda av ark i tunn metall.

Chiara blev lyckad, så pass att det skapades en trio av lampan, alla i olika storlekar och med olika former av mer eller mindre öppna lampskärmar som låter ljuset reflekteras på olika sätt och i olika riktningar.

Jag tänkte att mitt moln skulle belysa kontorsmiljöer, men idag skulle man kunna tolka det som att jag förutspådde Steve Jobs ”moln”

Editorial Splash 3 - Bellinis alla strängar
Nuvola Pendant för Nemo Lighting.

Nuvola betyder ”moln” på italienska och Bellinis tolkning av naturfenomenet kom 1974 och då som både tak- och vägglampa. Varför han valt just namnet Nuvola till sin design behöver nog ingen ytterligare förklaring. Lamporna talar sitt tydliga språk där de hänger som fjäderlätta vita moln på en sommarhimmel. Eller, som Mario Bellini själv väljer att uttrycka sig ”Jag tänkte att mitt moln skulle belysa kontorsmiljöer, men idag skulle man kunna tolka det som att jag förutspådde Steve Jobs ”moln”.

Upptäck mer design av Mario Bellini här.

Liknande artiklar

Hero | Sommarinspiration: Shades of blue

Sommarinspiration: Shades of blue

Blått har alltid varit en framträdande färg inom mode, och dess olika nyanser har genom tiderna symboliserat revolutionerande design. Den ljusare himmelsblå nyansen blev populär under 1950-talet, när den symboliserade optimism och förnyelse.

Till artikeln

2024-07-15

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

Sommarinspiration 1 Gula Toner Hero

Sommarinspiration del 1: Gula toner

Föreställ dig ett en designikon i starkt gult, placerad i ett rum med en annars dämpad färgpalett. Den gula färgen fungerar inte bara som en visuell fokuspunkt utan även som en symbol för kreativitet och optimism. För oss på Nordiska Galleriet är färgen gult mer än bara en färg. Den är en symbol för ljus, kreativitet och livsglädje, och spelar en avgörande roll i att skapa den unika och inspirerande atmosfär som kännetecknar vår identitet och karaktär. Här har vi valt ut några formstarka ikoner, alla med en gemensam nämnare – gult.

Till artikeln

2024-07-01

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17