Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Intervjuer

Lysande idéer

2019-12-03

Lysande idéer

I sin ateljé i Brooklyn, New York, handtillverkar de amerikanska belysningsmästarna Roll & Hill lampor som gränsar till konstverk. Vi pratade med grundaren Jason Miller om hur han lyckats skapa belysning som sticker ut, överraskar och lyser upp ett rum på mer än ett sätt.

Rätt lampa i rätt rum kan bli en juvel – Därför bör din belysning kunna anpassas för miljön den ska vara i. Detta är den främsta utgångspunkten för det Brooklynbaserade belysningsföretaget Roll & Hill. Den andra är att riktigt bra idéer ofta är sällsynta. Med det i åtanke valde Roll & Hill redan från starten att arbeta med en rad olika formgivare istället för ett In-House team. De senaste tio åren har de lyckats samla de allra bästa idéerna från innovativa kreatörer och producerat handgjorda juveler till lampor.

Editorial Splash 1 - Lysande idéer

Innan han startade Roll & Hill hade Jason Miller drivit sin egen designstudio i flera år där hans belysningsdesign var särskilt efterfrågad. Han märkte att många andra fristående formgivare i New York också designade lampor och såg en möjlighet att tillföra något nytt på belysningsfronten.
– Den moderna belysningen kom till största del från Europa – i synnerhet Italien – och de flesta hade en liknande estetik. Jag ville formge belysning som skulle passa den amerikanska estetiken, sticka ut i ett rum och göra skillnad, berättar Jason Miller.

Lamporna tillverkas för hand i Roll & Hills ateljé i Sunset Park i Brooklyn. Att kunna skräddarsy varje lampa och anpassa den efter kundens önskemål var en annan viktig aspekt.
– Om en kund önskar att en av våra lampor är några centimeter större eller mindre så kan vi lösa det. Men framför allt valde vi att ha egen produktion för att det ger oss en bättre möjlighet att sätta designen i första hand. Vi hade kunnat tillverka i ett annat land och ta fram stora upplagor, men om vi massproducerar måste vi designa produkter som vi vet säljer i stora mängder. Det är jag inte intresserad av. Tack vare att vi handtillverkar behöver vi inte leta efter bästsäljare som ska passa överallt. Istället kan vi vara mer vågade med vår design.

Editorial Splash 2 - Lysande idéer

Att lamporna designas av fristående formgivare ger också Roll & Hill bredden och variationen som Jason Miller tycker är viktig.
– Jag försöker alltid att välja formgivare som jag anser har en unik vision och sedan låta dem göra sin grej. De kommer med skisser och sedan tar vi det vidare. Att gå från en tvådimensionell skiss till ett tredimensionellt objekt är alltid ett stort kliv. Oftast behövs en hel del justeringar för att få lampan att se ut, kännas och fungera på bästa sätt. Det tar normalt ett och ett halvt år att ta fram en ny modell, förklarar Jason Miller.

För honom är det viktigt att varje lampa har ett unikt uttryck och tillför något mer än det rent funktionella.
– Våra lampor har en skulptural känsla. Vi försöker formge belysning som folk inte ser som förbrukningsvaror eller en snabb trend, utan något tidlöst.

Editorial Splash 3 - Lysande idéer

En riktigt bra lampa ska enligt Jason Miller kunna förändra och aktivera rummet den befinner sig i.
– Utöver att den ska fylla sin funktion och belysa rummet på ett bra sätt, så ska den kunna behålla uppmärksamheten. Till skillnad från möbleringen i ett rum är lampan oftast det enda som pryder taket. Därför bör det vara något som verkligen fångar ögat.

Roll & Hill blandar ofta historiska element med moderna former för att skapa belysning som känns bekant men på samma gång överraskande och nytt. Material som mässing, brons, läder, trä och glas kan mötas i oväntade former och gränsen mellan en lampa och ett konstverk blir svårdragen.För Jason Miller ger belysning stor designmässig frihet. Det finns gott om utrymme för den egna kreativiteten och det egna uttryckssättet.
– Det ger en frihet att designa objekt som ska vara dekorativa och inte enbart funktionella. Med belysning får vi möjlighet att leka loss lite, vilket är väldigt kul för oss som formgivare.

Editorial Splash 4 - Lysande idéer

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

20240610 Magazine Hero | En stol för livet

Faye Toogood – en stol för livet

”Det här är en stol för välbefinnande och egentid – det är en fristad”, säger designern Faye Toogood om The Peace Chair, hennes utomhusstol i furu för det finska varumärket Vaarnii.

Till artikeln

2024-06-10

Att sätta ihop det som hör samman

Att sätta ihop det som hör samman

Hon är den visionära kraften bakom ett av Italiens mest framstående möbelvarumärken i premium-segmentet, och erkänd för sin förmåga att såväl fostra designtalang som att samarbeta med de främsta produktformgivarna. För Nordiska Galleriet berättar Patrizia Moroso om vad som gör en bra design exceptionell och det nya samarbetet med den svenska designstudion Front.

Till artikeln

2023-02-02

Hitta hem hero

Vikten av att skapa möbler som berör

Inredning är en del av vår kultur. Det menar Petrus Palmér, grundare av möbelvarumärket Hem. För Nordiska Galleriet berättar han om vikten av att tänka nytt - och skapa möbler som verkligen berör. 

Till artikeln

2024-03-19

Sängkläder som mode

Sängkläder som mode

Med konst och mode i DNA:t skapar Magniberg bedwear – produkter med fashion edge för sängen. Skaparduon som också är äkta makar integrerar blommor, konst, mode och interiör till det estetiska koncept som utgör Magniberg universe. Inte konstigt då de har bakgrunder från high fashion och blomstervärlden. För Nordiska Galleriet berättar Bengt Thornefors och Nina Norgren om sitt universum och hur inredning blev Det nya mode.

Till artikeln

2023-01-23