Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Intervjuer

20240610 Magazine Hero | En stol för livet

2024-06-10

Faye Toogood – en stol för livet

”Det här är en stol för välbefinnande och egentid – det är en fristad”, säger designern Faye Toogood om The Peace Chair, hennes utomhusstol i furu för det finska varumärket Vaarnii.

Faye Toogood har gjort sig ett namn genom att inte följa normen, och har sitt ett formspråk som ofta tar för sig i rummet. Peace Outdoor Lounge Chair och fotpall är inget undantag. Utomhusstolen är tillverkad av värmebehandlad furu och designad med aktiviteter som läsning och vila i åtanke. Det är en stol att luta sig tillbaka i.

Editorial Splash 2 | En stol för livet

Vaarnii bad dig att fundera på en design för utomhusbruk. Vad var din första tanke?

– Jag hade precis flyttat till ett hus med en väldigt stor trädgård, så stor att jag inte riktigt hade fattat vad jag skulle göra med den. Därför hade jag tänkt en hel del på naturtomter och trädgårdar när de hörde av sig. Det kändes passande.

Editorial Splash 3 | En stol för livet

Peace Outdoor Lounge Chair – Faye Toogood


Hur var det att arbeta med furu?

– Jag älskar det faktum att furun kommer att fortsätta att åldras och utvecklas. Vi har lämnat utrymme för att stolen kommer förändras med tiden, att den kommer ändra färg till silver, och få sprickor. Jag tror den kommer att vara vackrare om tio år än vad den är idag. Att tänka på åldrande som något attraktivt är verkligen speciellt, det är något vi vanligtvis vänder oss ifrån. Att understryka att naturmaterial förändras över tid är också viktigt. Den här stolen ska leva i väder och vind, den behöver inte täckas över. Den kommer bli bättre och vackrare när det åldras.

Editorial Splash 1 | En stol för livet

Utemöbler som integreras med sin omgivning är kanske det bästa?

– Ja, det är något alldeles speciellt med hur saker och ting förändras i trädgården och med tidens gång. De blir en del av livets kretslopp och det gör dig lite kontemplativ. I den här typen av stol kan du sitta och tänka på just det och känna dig som en del av naturens gång.

Editorial Splash 4 | En stol för livet

Liknande artiklar

20240610 Magazine Hero | En stol för livet

Faye Toogood – en stol för livet

”Det här är en stol för välbefinnande och egentid – det är en fristad”, säger designern Faye Toogood om The Peace Chair, hennes utomhusstol i furu för det finska varumärket Vaarnii.

Till artikeln

2024-06-10

Att sätta ihop det som hör samman

Att sätta ihop det som hör samman

Hon är den visionära kraften bakom ett av Italiens mest framstående möbelvarumärken i premium-segmentet, och erkänd för sin förmåga att såväl fostra designtalang som att samarbeta med de främsta produktformgivarna. För Nordiska Galleriet berättar Patrizia Moroso om vad som gör en bra design exceptionell och det nya samarbetet med den svenska designstudion Front.

Till artikeln

2023-02-02

Hitta hem hero

Vikten av att skapa möbler som berör

Inredning är en del av vår kultur. Det menar Petrus Palmér, grundare av möbelvarumärket Hem. För Nordiska Galleriet berättar han om vikten av att tänka nytt - och skapa möbler som verkligen berör. 

Till artikeln

2024-03-19

Sängkläder som mode

Sängkläder som mode

Med konst och mode i DNA:t skapar Magniberg bedwear – produkter med fashion edge för sängen. Skaparduon som också är äkta makar integrerar blommor, konst, mode och interiör till det estetiska koncept som utgör Magniberg universe. Inte konstigt då de har bakgrunder från high fashion och blomstervärlden. För Nordiska Galleriet berättar Bengt Thornefors och Nina Norgren om sitt universum och hur inredning blev Det nya mode.

Till artikeln

2023-01-23