Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Bill Billekvist – Watermelon in my belly

2020-11-02

Bill Billekvist – Watermelon in my belly

Med ett dynamiskt uttryck och stark konstnärlig integritet skapar Bill Billekvist unika målningar laddade med vibrerande känslor och explosiv energi. Naivistiska motiv möter intensiva färgfält och rytmisk form i utställningen Watermelon in My Belly – tio nya verk där Billekvist blandar intuitiv sessionsbaserad teknik med figurativa element i ett självbiografiskt narrativ.

På något sätt började vissa minnen visas tydligt framför mig, som att jag hallucinerade. Jag valde då att tänka på min mormors enastående tålamod och känsla för broderi och textil. Jag liksom reste igenom historier, olika händelser som jag har upplevt från barn till nu och försökte fånga det i bilar, broderier, karaktärer, djur, verktyg och kroppsliga former, säger Bill Billekvist

En gammal mp3-spelare fylld med industriell techno-musik från tonåren är utgångspunkten för verket Kode, i vilket konstnären gör upp med en mörk period präglad av flytt och föräldrarnas skilsmässa. Målningen representerar en känsla av rotlöshet i obekant terräng på det kulturella såväl som det sociala planet. Kaotiska strömningar och mörker möter levande former som i en stormvind på duken.

Editorial Splash 1 - Bill Billekvist - Watermelon in my belly

Självporträttet Watermelon in my belly utmärks även det av rörelse och organisk form. Armar och ben som dynamiska fält skapade med hjälp av lager på lager av akrylfärg på vinyl, kretsar kring magen i verkets mittpunkt.

Far är rar, mor är en orm är ett drabbande verk av akryl och vaxkrita på duk, utfört i den originella färgpaletten som blivit något av ett signum för konstnären. Billekvists måleri skapar vågor av rå energi i rummet som för tankarna till den street-art-influerade neoexpressionismen.

Utställningen som helhet visar på en stor spännvidd och multipla lager i Billekvists konstnärskap. Med en karakteristisk färgpalett och säker hand blandas stilar och motiv på ett anarkistiskt och personligt vis med utgångspunkt i abstrakt expressionistiskt måleri. Färgens viskositet möter föreställande linjekompositioner i gränslandet mellan strikt visuell form och dans-performance. En obändig frihetslängtan kopplad till ett rebelliskt förhållande till det valda mediet alstrar ett dynamiskt uttryck i ständig utveckling.

Editorial Splash 2 - Bill Billekvist - Watermelon in my belly

Bill Billekvist (1992-) studerar på Kunsthøgskolen i Oslo (2019–2022). Han har skapat åtskilliga muralmålningar runt om i Sverige, haft soloutställningar och live performance events i Stockholm och Oslo, samt medverkat i flertalet grupputställningar. Vaxholms kulturstipendiat 2019.

Utställningen visas på Nordiska Galleriet till 2 december, 2020.

För frågor gällande visning av konstverk samt köp var vänlig kontakta Ditte, Head of Art.
[email protected]
+46 707 656 000

För frågor gällande press och intervjuförfrågningar var vänlig kontakta Olivia, PR & Event Manager.
[email protected]
+46 768 775 767

Editorial Splash 3 - Bill Billekvist - Watermelon in my belly

Text: Lina Aastrup

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03