Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Det långsamma parfymeriet

2021-11-16

Det långsamma parfymeriet

Begreppet “slow perfumery” är inte det mest etablerade, men innebörden är tydlig framför allt när avsändaren är New York-baserade boutique-parfymeriet Le Labo.

Le Labo grundades 2006 av Fabrice Penot och Eddie Roschi med en filosofi om att sätta hantverket och lyxen i första rummet; parfymeriet skulle inte bara vara ett parfymeri, utan en kulturell upplevelse.

Filosofin införlivas delvis genom deras unika och okonventionella dofter, men också labbet som de driver i sina butiker. Där får kunderna se hur deras utvalda parfym blandas och skapas framför deras ögon – eller under näsan om man så vill. Lite som att komma in backstage på ett parfymeri.

“We believe the soul of a fragrance comes from the intention with which it is created and the attention with which it is prepared.”

När Le Labos sandelträiga doft Santal 33 släpptes i början av förra decenniet blev det omedelbart en snackis. Parfymens simpla och komplexa palett gjorde den snabbt populär i kreddiga kretsar och var länge en väl bevarad hemlighet. Men att hålla en doft hemlig är som alla vet mer eller mindre omöjligt och några år efter lanseringen var Le Labo på allas läppar och halsar.

Editorial Splash 1 - Det långsamma parfymeriet

Inspirationen till parfymen kom från deras doftljus Santal 26, som länge bara skulle få vara just ett doftljus, men på grund av doftens omåttliga popularitet kände båda grundarna att en parfym med samma doft var oundviklig. “We believe the soul of a fragrance comes from the intention with which it is created and the attention with which it is prepared” från Le Labos manifest, 2021.

Doftljusen utgör en stark bas i Le Labos katalog. Precis som deras parfymer är de extremt populära och har ett grundligt hantverk bakom sig. Doftljusen görs för hand i Mississippi med ett sojabaserat vax och veken är gjord på ren bomull. I nuläget finns det totalt 12 olika doftljus. 10 av dessa kan man nu tillsammans med ett antal exklusiva hår- och hudvårdsprodukter hitta hos Nordiska Galleriet.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03