Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Eileen Grey och det modernistiska mästerverket

2023-08-28

Eileen Grey och det modernistiska mästerverket

På avskild plats, högt belägen i bergen med storslagen utsikt över franska rivieran och det myllrande Monaco ligger villan E-1027. Fritidshuset som ritades 1926 är inget mindre än ett allkonstverk av Eileen Gray som på få kvadratmeter rymmer unik formgivning av den ljusskygga multikreatören. Så pass modest var hon att hon förblev något av en doldis fram till 90 års ålder – trots att hon ritat några av 1900talets mest ikoniska produkter.

Picture  - Eileen Grey - Splash 1

Fastän Eileen Gray sällan signerade sina verk råder det en omisskännlig elegans och finurlighet över dem. De är stringenta och väl avvägda och ofta löser de ett lite ovanligt praktiskt problem – något som vittnar om Grays sätt att själv leva och lösa begränsningar. Detta synsätt går igen i arkitekturen. Bostaden är i sig tämligen enkel, en vit rektangulär låda på 132 kvadratmeter som vilar på betongpelare. Men på insidan nyttjas dessa kvadrat till fullo.

Picture 3- Eileen Grey Splash

Så också i den yttre miljön där man kan upptäcka flera udda inslag. Som “vintersolariet”, en kakellagd, pool-liknande formation, nedsänkt en halv meter i marken. I detta uterum umgicks Gray med sina gäster under vintertid, där de – utsträckta på kaklet– infångade vintersolens strålar och drack cocktails. Det kan tyckas lite märkligt idag, men under 1920-30talet var just solbadande en av hörnstenarna för ett sunt leverne.

I detta uterum umgicks Gray med sina gäster under vintertid, där de – utsträckta på kaklet– infångade vintersolens strålar och drack cocktails.

Idag ägs villan av franska staten och förvaltas av en stiftelse. Vid övertagandet hade inte E-1027 skötts om särskilt väl, det hade fallit i glömska och var i stort behov av restaureringar, något som gjordes med stor noggrannhet och donationer. I och med detta har flera intressanta detaljer framträtt – som brevlådan formgiven av läder. En replika av brevlådan, tillverkad av Hermès, såldes nyligen på auktion och sägs nu finnas i prinsen av Monacos ägo.

Picture 4 - Eileen Grey Splash

Huskroppen liknar från utsidan en båt som strandat på klipporna. En marin inspiration som förstärks av en livboj på fasaden och rummens färgsättning i dovt marinblått, bordeauxrött, vitt och en gråbeige skala. En luftig atmosfär med mycket geometri och linjeverk.

Gray var en generös värdinna som ofta upplät sin villa åt gäster. En av dessa var den schweizisk-franske arkitekten och mångsysslaren Le Corbusier som uppförde flera stora väggmålningar i villan, i uppseendeväckande grälla färger. Något som inte helt harmonierar med den i övrigt genomtänkta färg och materialpaletten.

En annan person som ofta bodde i gästrummet var Eileens syster, Thora, som hade egenheten att inta sina frukostar i sängen. Något som inspirerade formgivaren till att skapa den design som blev hennes mest framgångsrika: Adjustable Table E-1027.

Editorial Splash 7 - Eileen Grey Article

Det geniala sidobordet, som kan skjutas in över en säng eller sittmöbel, stod klart 1927 men hade då ritats och justerats med prototyper under en treårstid. Konstruktionen består av ett förkromat stålrörsstativ med öppen fot och en höj-och sänkbar kristallskiva, som gör den möjlig att använda som sidobord, matbord eller barbord.

Det sägs att Gray var så pass nöjd med bordet att det var den enda möbel hon senare tog med sig när hon lämnade bostaden i Roquebrun för en lägenhet i Paris.

Editorial splash - Eileen Grey article 1
Editorial Splash - Eileen Grey 2

Funktion var ett centralt begrepp för Grays designmetodik förenat med sofistikerat öga för detalj och linje. Inspirationen kan ibland härledas från ett oväntat humoristiskt håll, som fåtöljen Bibendum, som fått både namn och form från Michelin-gubbens mjuka ringar på magen.

Upptäck fler produkter från Eileen Gray

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03