Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Färgstarka förvaringsikonen montana

2024-01-23

Färgstarka förvaringsikonen Montana

Inom skandinavisk möbeldesign framträder en pionjär som inte bara utmärker sig genom sina rena linjer och sin intelligenta funktionalitet, utan även genom en lekfull och träffsäker färgpalett. Så till den grad att de har omvandlat vår syn på hur framträdande förvaring kan vara i våra hem.   

Design med karaktär

Allt sedan 1982 har det familjeägda företaget Montana Furniture varit en pålitlig leverantör av personligt utformade förvaringslösningar. Skapat av grundaren Peter J. Lassen, har det unika och modulära Montana-systemet utvecklats till att bli en tidlös klassiker, känt för sina karakteristiska lådformer och livfulla färgskalor.

Lassens designfilosofi genomsyrar fortfarande varje skapelse, där hans motto betonas: att varje individ bär på en inneboende önskan om frihet och en naturlig drivkraft att skapa sina egna personliga utrymmen. Med detta i åtanke har Montana Furniture i mer än fyrtio år inte bara skapat möbelklassiker utan även en plattform för individuell kreativitet och självuttryck.

Editorial splash 1 – Montana furniture
T.h: Montana Furnitures grundare Peter J. Lassen
Editorial splash 2 – Peter J. Lassen

Precis som en skulptör börjar med en abstrakt sten, började jag med en abstrakt fyrkantig låda. Jag tog bort alla onödiga delar av lådan så att den till slut fick rundade kanter, saknade hörn och indragna fronter – Montanas design-DNA.

– Peter J. Lassen

De 36 tillgängliga sektionerna erbjuder oändliga möjligheter till kombinationer, och för att ytterligare förhöja mångsidigheten finns de tillgängliga i hela 42 tilltalande färger. Med denna variation av sektionsval och färgalternativ erbjuder Montana Furniture en unik och skräddarsydd upplevelse för varje individ att uttrycka sin personliga stil och skapa en möbel som är helt anpassad efter just dennes behov.

Editorial splash 3 – Färgstarka förvaringsikonen Montana

Kända formgivare

Förutom Peter J. Lassens och Joakim Lassens egen design, tillverkar Montana Furniture även bord, stolar och andra möbler designade av Arne Jacobsen, Verner Panton, Schmidt Hammer Lassen och Jakob Wagner. Lassen arbetade personligen med de berömda formgivarna och hans koppling till dessa märks tydligt i de rena linjerna i hans design.

Peter J. Lassen gick ur tiden 2019 och företaget drivs idag av Peters son Joakim Lassen, som är den femte generationen i sin familj som arbetar med möbler och barnbarnsbarn till tillverkaren Fritz Hansen.

Editorial splash 4 – Färgstarka förvaringsikonen Montana

Dansk design – tillverkad I Danmark

Samtliga möbler från Montana Furniture genomgår en omfattande design-, utvecklings- och tillverkningsprocess, som exklusivt äger rum i Danmark.

I hjärtat av denna process finns en liten stad belägen på ön Fyn, där över 140 skickliga yrkesmän arbetar. Deras engagemang sträcker sig över bearbetning, målning och montering, och deras mål är tydligt: att upprätthålla de allra högsta standarderna för varje aspekt av Montana-möblernas skapelse.

Editorial splash 5 – Färgstarka förvaringsikonen Montana

Uttrycksfullt med färg

Skandinavisk estetik hyllas ofta för sitt sätt att närma sig design genom att skala av det dekorativa, men för Montana Furniture betyder färger allt.

Färger påverkar hur vi mår. De skänker atmosfär och personlighet till ett rum och kan säga något om vem som bor där, vare sig de är ljusa och lätta eller mättade och djupa, går ton-i-ton eller leker med en kontrastverkan.

Med färg skapar vi känslostämningar och enligt forskning är vår upplevelse av färger intimt kopplad till vår förmåga att till exempel lära oss nya saker och öka motivationen. Detta beror på att människans färguppfattning är förlagd till det limbiska systemet, som är den del av hjärnan som hanterar känsloreaktioner och undermedvetna tankar. Kort och gott kan det öka välmåendet att inreda med färg.

Editorial splash 6 – Färgstarka förvaringsikonen Montana
Montana Furniture älskar färg. 2022 lät de den franska artisten Camille Walala täcka fasaden på deras fabrik med en gigantisk mural. Resultatet blev ett Memphis-inspirerat verk som transformerade fabriken till ett färgstarkt statement  lika lekfullt och uttrycksfullt som de möbler som tillverkas inne i fabriken.

Kulörer av prisad färgexpert

Montana Furnitures nyansrika palett är skapad i nära samarbete med den prisbelönta danska formgivaren och färgexperten Margrethe Odgaard. Hon betraktar färg som en helhetsupplevelse, där sinnesintryck spelar en central roll. Hon är övertygad om att produkter som med avsikt utformas för att nära både kropp och själ har en positiv inverkan på dem som betraktar dem.

Editorial splash 7 – Färgstarka förvaringsikonen Montana

Hållbara möbler

Från och med år 2007 har Montana Furniture konsekvent valt att använda enbart vattenbaserade lackfärger i tillverkningen av sina möbler.Dessa lackfärger är särskilt utformade utan några skadliga lösningsmedel, vilket inte bara säkerställer en säker och hälsosam produkt för dig som användare utan även demonstrerar företagets åtagande för miljön. Genom att prioritera vattenbaserade lackfärger visar Montana Furniture inte bara omsorg om individuell hälsa, utan även ett starkt engagemang för att minimera sin påverkan på naturen, och skapa möbler med hållbarhet och ansvarstagande som kärnvärden.

Utforska vårt omfattande utbud av Montana online och i butik, och låt våra kunniga inredare hjälpa dig rita upp en lösning för just dina behov.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03